Közeleg a nyári szünet, te mit fogsz olvasni?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A kötelező olvasmányokat nem sok diák szereti elolvasni, pedig sokszor érdekesebbek, mint hinnétek. Összeszedtünk pár kötelező vagy ajánlott olvasmányt, amik izgalmasabbak, mint gondoltátok volna.

Egri csillagok

Az Egri csillagok Gárdonyi Géza 1899-től folytatásokban megjelenő, majd 1901-ben könyvben is kiadott regénye. A történelmi kort feldolgozó történet igazán érdekes és személyes sorsokon keresztül mutatja be a magyarországi török megszállást. A könyv terjedelmével ellentétben gyorsan olvasható, hiszen nagyon sok izgalmas történeti szál fut benne.

Légy jó mindhalálig

Móricz Zsigmond regénye Nyilas Misiről szól, aki a debreceni kollégium diákja, ahol a szobatársai elveszik az otthonról kapott csomagját, Pósalaky úr pedig, akinek délutánonként felolvas, rögtön tegezni kezdi, amikor megtudja, hogy az apja csak egy ács. Misi igazi megpróbáltatásai akkor jönnek, amikor szívességből megteszi a lottón Pósalaky számait, a szelvényt viszont elhagyja. A könyv nem olyan hosszú, de annál érdekesebb mindenki számára.

Tanár úr kérem

Karinthy Frigyes művében több rövid karcolatot olvashattok a diákéletről és Bauerről. A reggeli felkelés nehézségeitől az osztálytermi feleltetésen át odáig, hogy Bauer már felnőve, otthon tanítja kisfiát. A történetek viccesek és egy-egy rövid novellát még utazás közben is kényelmesen el lehet olvasni.

A Pál utcai fiúk

A kötelező olvasmányok között is szerepel, és valóban érdemes elolvasni. Budapesten a fiúknak nem egyszerű megfelelő játszóterületet szerezni, így a Pál utcai fiúk és a vörösingesek között háború indul a grundért.

Film is készült belőle, de elsősorban a regény adja vissza a barátság fontosságát és az izgalmas „harcok” világát.

Forrás: Eduline