Közelebb került egymáshoz Újszentmargita és Kakolewnica

Akt.:
Közelebb került egymáshoz Újszentmargita és Kakolewnica
© Fotó: Kovács Péter
Újszentmargita – A Tisza menti falu, valamint a Lublin közelében lévő Kakolewnica között eddig csak önkormányzati kapcsolat volt. Ez kulturálissal, valamint az iskolák együttműködésével bővült a hétvégén Újszentmargitán megrendezett Magyar-Lengyel Testvértelepülési Napok keretében. Az Európai Uniós pályázati forrásból megvalósult rendezvényre 55 fős delegációval érkeztek a kakolewnicaiak.

Két éve van testvértelepülési kapcsolat a mintegy 1600 lakosú Tisza mellett lévő település és a közel 10 ezres lélekszámú lengyelországi Kakolewnica között. Eddig csupán az önkormányzatok együttműködéséről volt szó, ám ezt mindkét fél kevesellte, lényegesen több lehetőséget láttak a kapcsolatukban. Erre egy sikeres európai uniós pályázat nyitott lehetőséget, amelynek keretében a Lublintól mintegy 70 kilométerrel északra fekvő városkából egy 55 fős delegáció látogathatott el Újszentmargitára a hétvégén.

_dsc4805
Fotó: Kovács Péter

A vendégek csütörtök este érkeztek, pénteken a vendéglátó falu intézményeit látogatták végig, délután pedig Tokajba mentek. Szombat délelőtt egy konferencián mutatták be, hogy számukra mit hozott az Európai Unió, délben gasztronómiai különlegességeket kóstoltak, délután magyar-lengyel focimeccset játszottak, este pedig a kulturális csoportok mutatkoztak be. Vasárnap Debrecenbe és Hortobágyra mentek, majd hétfőn délelőtt utaznak haza.

Kultúra és iskolák

Csetneki Csaba Újszentmargita és Zbigniew Ladny Kakolewnica polgármestere elmondta, hogy a másik települést lépésről-lépésre megismerve, fokozatosan építik kapcsolataikat. Ezzel a látogatással továbbléptek, a kulturális csoportok is bemutatkoznak, ilyen jellegű együttműködések is szövődhetnek. Továbbá az iskolák is aláírták az együttműködési megállapodást, minekután – és ehhez ugyancsak uniós támogatásra pályáznak – az angol nyelv gyakorlása, valamint egymás életének megismerése céljából cserediák kapcsolat is létrejöhet.


Piotr Struczyk falevélen előadott slágerekkel szórakoztatta a vendégeket.

– Tökéletesen, kiválóan érezzük magunkat Újszentmargitán! Mintha otthon lennénk, hiszen ez is egy mezőgazdasági vidék. Rendezett a település, szépek a középületek, tartalmas programokon veszünk részt. Sokan közülünk most járnak először külföldön – tette hozzá Zbigniew Ladny.

Ne csak a pénzt lássák

A szombat délelőtti európai uniós fórumot Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg. Hangsúlyozta: fontosak az ilyen találkozások, hogy a közösség polgárai ne csak az euró milliárdokat osztó szervezetet lássák az Európai Unióban, hanem az ott élő népek ismerjék meg egymás országát, életét is. Ha pedig lehetséges, alakítsanak ki együttműködéseket. A lengyel és a magyar nemzet történelmi kötődése régi, továbbá erős a szabadság iránti elkötelezettségük. Ugyanakkor fontos, hogy megvitassák, miként lehet megőrizni a települések népesség megtartó képességét is.

HBN-KZS