Közel 50 ezer utast fogadott működésének első napjaiban Varsó új repülőtere

Varsó, 2012. július 26., csütörtök (MTI) – Varsó új repülőtere, a lengyel fővárostól nem egészen 40 kilométerre fekvő modlini repülőtér 46,5 ezer utast fogadott működésének első tíz napjában – olvasható a Rzeczpospolita című napilap online kiadásában.

A július 15-én hivatalosan megnyitott repülőtér 24 órás rendszerben rövid és középtávú nemzetközi járatokat, továbbá belföldi járatokat is fogad. A külföldi légi forgalom három fő útiránya között Stockholm és Brüsszel mellett Budapest is szerepel, mert a fővárosi Chopin repülőtérről ide költözött ki a Ryanair és a Wizzair.

A volt katonai repülőtér területén felépített terminál, amely naponta 5 ezer utas fogadására volt betervezve, már július 20-án rekordot döntött: több mint 6 ezer utast fogadott, 2013-tól pedig évente 2 millió légi utasra számít.

Összehasonlításként a Varsótól 150 kilométerre fekvő Lódz évente közel 400 ezer utast fogadó nemzetközi repülőterén júniusban, a lengyel-ukrán szervezésű Európa-bajnokság idején összesen 46,7 ezer utas fordult meg.

A PAP lengyel hírügynökség értesülései szerint a másfél év alatt elkészült beruházás teljes költsége elérte a 380 millió zlotyt (90,8 millió euró).

Bata Alexandra, az MTI tudósítója jelenti.

MTI