Közel 4 milliárd forint kormánytámogatás a nemzetközi iskolának

Akt.:
A nemzetközi iskola látványterve
A nemzetközi iskola látványterve - © Forrás: Bordás Péter
Debrecen – A debreceni intézmény képzési programja egyedülálló lesz az országban.

  • A magyar kormány a napokban döntött a Pallagon épülő nemzetközi iskola 3,8 milliárd forint beruházási költségének teljes összegű támogatásáról – jelentette be Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn, a debreceni tehetséggondozó program konferenciáján.
  • Emlékeztetett rá, hogy az országban nemzetközi érettségit Budapesten, valamint Debrecenben lehet szerezni, azonban az új létesítmény, mely a tervek szerint 2019 szeptemberben kezdi meg működését, az óvodától a középiskolával bezárólag végigviszi majd a nemzetközi oktatási programot.
  • Hangsúlyozta: mindez nem gyengíti a cívisváros már meglévő speciális képzéseit, ellenkezőleg, megerősíti, „húzza magával” azokat is.

A tervek szerint ösztöndíjjal is be lehet majd kerülni a 2019 őszétől induló nemzetközi iskolába”

– mondta Kósa Lajos, amikor a Kölcsey Központban bejelentette a beruházás támogatásáról szóló kormányzati döntést. A debreceni tehetséggondozó program tizedik, országos konferenciájának megnyitóján emlékeztetett rá: a kezdetektől az összes debreceni általános iskolást, 14 ezer gyereket megszűrték és kiválasztották közülük azt a kétezret, akik aztán speciális projektekben vettek részt, s ennek már komoly eredményei vannak.

tkkFotó: Derencsényi István

Pappné Gyulai Katalin, a debreceni tankerület igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a tehetségek kiaknázását célzó programok kapcsán hosszú távra kell tervezni, ahogyan tették azt a cívisvárosban is; a konferencián egyúttal számot adnak az elmúlt tíz évről.

Debrecen nem csak tradicionálisan, hanem jelenleg is az oktatás hazai fővárosa”

– jelentette ki Barcsa Lajos alpolgármester. – Az oktatás stratégiai ágazat is a város számára, mely célul tűzte ki, hogy az évszázad közepére lakosságszáma 250 ezerre emelkedjen. Mivel azt szeretnénk, hogy az iskolapadból kikerülő diákok később Debrecenért dolgozzanak, az óvodák, iskolák fejlesztése mellett a munkahelyteremtést, valamint a település élhetőségének javítását is támogatjuk – sorolta. A tehetségek segítése kapcsán elmondta: az önkormányzat két éve hozta létre a Cívis Talentum ösztöndíjat, illetve jelenleg vizsgálja egyetemi hallgatói ösztöndíjprogram bevezetésének lehetőségét.


A Debreceni Nemzetközi Iskola látványterve
Debrecen - Döntött a bizottság: megvan a nyertes pályamű a Debreceni Nemzetközi Iskola építésére. Bordás Péter, illetve az általa vezetett építész stúdió nyerte meg a Debreceni Nemzetközi Iskola tervezésére kiírt pályázatot – jelentette be szerdán Papp László, Debrecen polgármestere. Szavai szerint...

A Napló Top 100 Klubjának összejövetelén a Hotel Divinusban.
Debrecen - Egy nemzetközi színvonalú, a miniszterelnök támogatását is bíró, az óvodáktól érettségiig tartó iskola létrehozása stratégiai kérdés Debrecen számára, és szervesen illeszkedik a Modern városok programba – jelentette ki Papp László polgármester a Napló TOP 100 Klubjának szerda este a Hotel...