Közbiztonság

Közbiztonság
© Illusztráció: Derencsényi István
Harminc-negyven évvel ezelőtt még nem voltak rácsok a rácsos ajtó előtti ajtón is, s a lépcsőházakba bárki bemehetett akár késő este is, az ott lakókat nem töltötte el páni félelem, ha meglátták. Kenyeres Ilona írása.

Manapság először felszólsz a kaputelefonon, majd ha kinyitják az ajtót, bemész a lépcsőházba, felmész az emeletre, ott ismét megnyomsz egy csengőt, hogy az ismerősöd beengedhessen arra a folyosóra, ahol lakik, majd – miután kikukucskált az ajtón lévő kisablakon – a hevederzárat, aztán az alsó, a középső és a felső ajtózárat kinyitván beenged a lakásába.

Fiatal koromban a nagybátyáméknál néztem a televízióban a Ki mit tud és a Táncdalfesztivál adásait, azt követően fél 11-kor egyedül mentem haza a Kígyó utcáról a Beloiannisz (ma Iparkamara) utcába. Eszembe sem jutott félni. Nem volt mitől, nem volt kitől…nem úgy, mint manapság.

A mai fiatal lányok némelyike azonban sajnos az elrettentő példák hatására sem akarja tudomásul venni, hogy ez itt nem az Óz, a csodák csodája-beli meseország, ahol Dorothy Totó kutyával nyugodtan sétálhatott egy erdő szélén is – csak a sárga útról nem volt szabad letérnie -, s nem támadta meg senki. Itt nincs sárga út! Itt bárhol, bárkit megtámadhatnak akár fényes nappal is – hát még éjszaka! Feltéve, ha nem társasággal, hanem teljesen egyedül sétál a néptelen utcán, mint legutóbb egy pécsi színésznő, akit „csak” kirabolt és eltörte egy ujját a fojtogató támadó, de a megerőszakolást elkerülte. Pedig tanulhatott volna a közelmúlt borzalmaiból, hiszen köztudott, hogy éppen abban a városban egy jogásznőt meg is öltek, egy másik fiatal lánynak „csupán” az arccsontját törte el támadója, miközben megerőszakolta. Mindkét lány ugyancsak egyedül indult haza az éjszaka kellős közepén.

Azoknak pedig, akik e példák ellenére is azt hangoztatják, hogy „na de kérem, micsoda disznóság az, hogy én, az állampolgár nem sétálhatok ott és akkor, amikor akarok?”, azt üzenném, hogy sétálhat. Szabad országban élünk, valóban mindenkinek szíve-joga, hogy azt csináljon, amit akar – csak számoljon az esetleges következményekkel. Ha egy fiatal lány annak ellenére, hogy tisztában van azzal, mi vár rá, ha egyedül mászkál az éjszaka kellős közepén, mégis megteszi, akkor számítson arra, hogy minimum kirabolják, rosszabb esetben megerőszakolják, és akár meg is ölhetik! Mert rossz emberek a mesében is vannak – hát még a –mai – való világban…

– Kenyeres Ilona –
hirdetés