Közbeszerzésből is jól áll Debrecen

Akt.:
Barcsa Lajos
Barcsa Lajos - © Fotó: Kiss Annamarie
Debrecen – Idén legalább 100 milliárd forintot fordít fejlesztésekre a cívisváros helyhatósága.

Tavaly 60 milliárd forint értékű beruházásra írt ki közbeszerzési eljárást Debrecen. A város idei, rekordösszegű, 175 milliárd forintos költségvetéséből legalább 100 milliárd lesz, amit fejlesztésekre költenek – ismertette Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere csütörtökön a debreceni Agóra Tudományos Élményközpontban, miután véget ért az ottani, a közbeszerzésekről és számvevőszéki vizsgálatokról szóló konferencia.

A szabályos működésért

Az Állami Számvevőszék, a Közbeszerzési Hatóság és a Megyei Jogú Városok Szövetsége által szervezett rendezvényen közbeszerzési információkat osztottak meg Debrecen, Békéscsaba és Nyíregyháza önkormányzati cégeinek vezetőivel. Az országos rendezvénysorozat célja a megyei jogú városok cégeit érintő számvevőszéki ellenőrzési tapasztalatok megosztása, valamint a közbeszerzésekkel kapcsolatos ismeretek bővítése, a gazdasági társaságok szabályszerű és eredményes működésének támogatása.

Fotó: Kiss Annamarie

– A hatóság az elmúlt években semmilyen szabálytalanságot nem állapított meg. Ez mutatja, magas színvonalú munka folyik a városházán – hangsúlyozta Barcsa Lajos.

Folyamatos ellenőrzés

Barcsa Lajos szavaiból kiderült, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-nél régóta szoros, ugyanakkor átlátható ellenőrzési rendszer működik. A fokozott tulajdonosi figyelmet, kontrollingot pár éve az olyan városi nonprofit társaságokra is kiterjesztették a közelmúltban, mint például az Agóra vagy a Sportcentrum. Ennek jegyében már az üzleti tervezéskor egyeztetnek a gazdasági társaságok vezetőivel, közösen határozzák meg a szakmai célokat. Azért, hogy a közpénzek felhasználását folyamatosan nyomon tudják követni, a város évi háromszori elszámolást kér a nonprofit szervezetektől.

Fotó: Kiss Annamarie

– Amennyiben a cégvezetők nem tartják magukat az üzleti tervben foglaltakhoz, nem kapnak prémiumot, jutalmat. Ez egy nagyon jól működő rendszer. Így az önkormányzat gazdálkodása is jóval kiszámíthatóbbá vált – fejtette ki az alpolgármester.

Szolgáltatás, tudásbázis

Dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság főtitkára arról beszélt, hogy nem szeretnének a gazdasági szereplőktől elzárkózó hivatal lenni. Szolgáltatóként segítenék a közbeszerzési eljárások lefolytatását. Ezért fontosnak tartják az ezzel foglalkozók oktatását. – A Közbeszerzési Hatóság tudásbázisként kíván működni; minél szélesebb körben szeretnénk megismertetni a jó gyakorlatokat a közbeszerzésekben érintett gazdasági szereplőkkel – fogalmazott a szakember.

Fotó: Kiss Annamarie

Elmondta: ennek jegyében a konferencián olyan gyakorlati problémákat is megvitattak, mint a részekre bontás.

– A maihoz hasonló rendezvények hozzájárulnak a jogszerű közbeszerzésekhez, ezáltal átláthatóbbá, tisztábbá és eredményesebbé tehetjük a közpénzfelhasználást – jelentette ki dr. Kovács László.

OCs