Nincs titok, egyszerűen csak élvezi, amit csinál

Akt.:
Eddig remek idényt tudhat maga mögött a Debreceni Sportcentrum-SI gátfutója
Eddig remek idényt tudhat maga mögött a Debreceni Sportcentrum-SI gátfutója - © Fotó: masz.hu
Debrecen – Kozák Luca nem szeretne leragadni a futottak még kategóriában, és mindent meg is tesz a jó eredményekért. Interjú.

Sikeres szezont zárt a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola tehetséges gátfutója, Kozák Luca. A 21 éves atléta egyaránt bronzérmet szerzett az U23-as Eb-n és az Universiadén is, mégis, a világbajnoki részvételre gondol vissza a legszívesebben. A Debreceni Egyetem kémia szakos hallgatója a Naplónak adott interjúban többek között értékelte a 2017-es idényét, elmondta, hova szeretne eljutni, és miből merít erőt, ha a padlón van.

Sűrű nyarat zártál, több nagy versenyen is részt vettél. Mennyire vagy megelégedve az eredményeiddel?

Kozák Luca: A fedett pályás Európa-bajnokságon 60 gáton, a selejtezőben egyéni csúcsot futottam, 8,14-et, ami U23-as országos rekord, és végül 13. lettem. Azt tűztük ki célként, hogy kettőt fussak legalább, vagyis jussak be a középdöntőbe, és javítsam meg az egyéni csúcsomat. Mindkettő sikerült, aminek nagyon örültem. Túl vagyok az első fedett pályás kontinensviadalomon, és remélem, még sok vár rám. Két éve rendezték a junior Európa-bajnokságot, azóta az U23-as Eb-re készültünk, ez volt az egész szezonom főversenye. A terv szerint a döntőbe kellett bejutnom, és a mezőny első felében végezni. Mindent beleadtam, és meglett a bronzérem, teljesen elégedetten jöttem haza. Az augusztusi atlétika vb-re nem volt meg a szintem, de meghívtak. Úgy gondoltuk, tapasztalatszerzésnek kiváló lesz ez a torna, hogy amikor pár év múlva oda kerülök, már ne legyen ismeretlen számomra az a közeg. Sokat tanultam, beleláthattam, milyen a felnőtt profi világ, még sokszor át szeretném élni. Aztán az Universiadén ismét harmadikként értem célba. Nem mondhatom, hogy könnyű lett volna ilyen hosszú időn át tartani a formámat, de szerencsére sikerült.

Miként lehet kivitelezni, hogy több mint egy hónapon át formában tartsd magad?

Kozák Luca: Az első ilyen hosszú szezonomon vagyok túl. Eddig ha volt egy korosztályos Eb, vagy vb, az legkésőbb július végén befejeződött, majd augusztus elején jött a felnőtt országos bajnokság, és onnantól kezdve számomra következtek a lazább hetek. Ellenben most nem álltunk le az U23-as Eb után, hanem tovább „nyomtuk”. Mi tagadás, elfáradtam, várom a pihenőt, ugyanakkor minden perce örömet okozott. Most már látom, mi vár rám az elit mezőnyben. Folyamatosan akadt, ami motivált, tudtam, tudom, mit akarok elérni, és ez rengeteg erőt adott és ad. Jó versenyzőnek mondhatom magam, fejben is mindig képes vagyok ott lenni. Csak úgy lehet ezt csinálni, ha élvezi az ember, és én nagyon élvezem.

Melyik idei viadalod a legkedvesebb a szívednek?

Kozák Luca: Hiába nem értem el semmit a világbajnokságon, mégis az jelentette a legnagyobb élményt. Az egész atmoszféra elvarázsolt, sose gondoltam volna, hogy ilyen érzés hatvan ezer ember előtt futni. Persze az U23-as Eb-bronz is örök emlék marad, ahogy az Universiade-érem is.

k2

Fotó: masz.hu

Úgy tudom, az Universiade azért is különleges volt, mert kosaras párod is a lelátón szorított neked? Ez is adott egy kis plusz erőt?

Kozák Luca: Jól jött ki a lépés, mert aznap épp nem volt meccsük, így meg tudott nézni. Viszont én ilyenkor kizárom a külvilágot, versenyezni mentem oda, nem pedig romantikázni. A futásom után persze örültem, hogy ott van. Elmondása szerint tetszett neki, amit látott, egy új oldalamról ismert meg.

A szezon végeztével kezdődik is az egyetem. Lesz azért alkalmad egy kis pihenésre, esetleg nyaralásra?

Kozák Luca: Egy rövidke kis lazítás bele fog férni, de elutazni biztos nem tudok. Nem is bánom, mentem eleget a nyáron, jó most itthon lenni a családdal, barátokkal.

Hogyan kerített hatalmába a gátfutás?

Kozák Luca: Tizennégy évesek voltunk, mikor a legjobb barátnőm szeretett volna elmenni mozogni az Oláh Gábor utcai pályára, de nem akart egyedül belevágni, így vitt magával. Neki azóta semmi köze a sporthoz, de mindig büszkélkedik velem, neki köszönhetem, hogy rátaláltam az atlétikára. Az edzőm hitvallása szerint mindent ki kell próbálni, a futó-, dobó- és ügyességi számokat is, így természetesen a gát sem lehetett kivétel. Hiába ellenkeztem, gátaznom is muszáj volt, és kiderült, jó vagyok benne. Ebben a számban még keresnivalóm is lehet nemzetközi szinten, a klasszis sprinterek közé magyarként bejutni szinte lehetetlen.

Szerinted minek köszönhető, hogy idén ilyen jól kijött a lépés?

Kozák Luca: Az elmúlt években is bizonyítottam, de mostanra fejben is felnőttem. Visszagondolva, két-három évvel ezelőtt se vettem még ilyen komolyan. Illetve az egyetemen már szabadabb vagyok, több időm jut az edzőtáborokra, tréningekre. És talán a legfontosabb, hogy tisztában vagyok vele, miért csinálom, amit csinálok, és hova szeretnék eljutni.

Hova szeretnél eljutni?

Kozák Luca: Jövőre lesz fedett pályás vb, melyen jó időben reménykedem, a szabadtéri Eb-n pedig legalább a középdöntőbe jutnék. Valamint ott lebeg a szemem előtt a bűvös 13 másodperces határ, amely már idén is bennem volt, csak nem jött ki a lépés. Ami a távlati terveket illeti, egyelőre a tokiói olimpiáig gondolkodunk. Ott valami maradandót alkotnék, nem szándékom leragadni a futottak még kategóriában.

Rengetegszer hallani, mennyi lemondással jár a profi sport. Te miket hiányolsz az életedből?

Kozák Luca: Mindent meg tudok tenni, amit akarok. Persze a nyaram kiesik, mert nekünk ilyenkor van szezon, de úgy vagyok vele, hogy bulizni, meg nyaralni majd később is el tudok menni, ezt viszont most tudom csinálni. Hétvégi közös családi ebédek már rég nincsenek például, azonban mindenkit kárpótolnak az eredmények.

Ha esetleg azt érzed, besokalltál, miből merítesz erőt?

Kozák Luca: Motivációs videókat nem szoktam nézni, nincs is rá szükségem. Egyszerűen csak végiggondolom, mi a célom. Felidézem, milyen, mikor jól megy a versenyzés, és milyen, amikor nem. Ilyenkor mindig rájövök, hogy hoppá, ha nem csinálom végig az edzést, akkor milyen mélyre juthatok, és azt nem szeretném. A sportág iránti szeretetem is rengeteg pluszt ad. Sőt, a családom, párom, barátaim és edzőim is át tudnak lendíteni a mélypontokon.

Szabó Dóra


Névjegy

Kozák Luca

  • Született: 1996. június 1.
  • Számok: 60 és 100 gát
  • Egyéni csúcs: 60 m gát 8,14 (2017), 100 m gát 13,10 (2017)
  • Edzők: Suba László, ifjabb Suba László, Pál Emese
  • Legjobb eredmények: U23-as Európa-bajnokság bronzérem (2017), Universiade bronzérem (2017)