Kötöttségek nélkül dolgoznak a klasszikus grafikáért

Akt.:
Idén 19. alkalommal gyűltek össze a grafikusok Derecskén
Idén 19. alkalommal gyűltek össze a grafikusok Derecskén - © Fotó: Matey István
Derecske – A magyar grafikai művészet óriásai tárlatával nyitnak minden évben.

A nagy elődök grafikai hagyományait építik, emellett egészen modern dolgokat is létrehoznak immár XIX. alkalommal a Hajdú-bihari Grafikai Művésztelepen Derecskén. Mint azt Pardi Sándor telepvezető elmondta, szinte a semmiből, apránként alakult a 11 napos művésztelep.

– 1996 októberében művész barátainkkal alapítottuk meg a derecskei művelődési központban. A térség művészeti életében újító szándékú kezdeményezést Derecske, Debrecen városa és debreceni nyomdai vállalkozások támogatták. A művésztelep az évszázados debreceni grafikai hagyományokra alapozva fogalmazta meg alapelveit, amelyek lényeges eleme, hogy ezeket követve kortárs grafikusművészeknek kínáljon alkotási lehetőséget. Ez az elképzelés a múlt és a jelen között teremt művészeti hidat. Fontos alapelveink közé tartozik az alkotói szabadság tisztelete is, ezért semmilyen alkotói szemléletet befolyásoló műfaji keretet, koncepciót nem határoztunk meg a telep működésében – mondta. A telep meghívásos alapon működik, nincsenek szervezett programok, kirándulások, viszont a munkához szükséges alapanyagokat minden évben előteremtik a szervezők.

– Értékes olasz és francia anyagokkal, vegyszerekkel, dolgozunk, rendelkezésre áll a nyomógép; az alkotók itt a művelődési házban, valamint szálláshelyükön, a Lorántffy-kollégiumban is dolgozhatnak – folytatta.

Sok kombináció

Varga József, a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola tanára a legalapvetőbb grafikai technikákról világosított fel minket: rézkarc, rézmetszet, linómetszet, papírnyomat, s egyéb kombinatív, ezeket ötvöző megoldás is látható az idei telepen. Ő maga is sok műfajban tevékenykedik. Miközben linómetszeteit nézegettük, arról kérdeztük, vajon kínálhat-e ez a szakma megélhetést a kezdő fiataloknak.


Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István (galéria) ©

– Ha passzióból csinálhatná az ember, óriási energiát kellene belefektetni, hogy valóban kifizetődő legyen. Általában mindannyiunknak van emellett egy munkahelye, s a fiatalokra az jellemző, hogy többük az alkalmazott grafikával találja meg a számítását, akár a film-, az újságkészítés területén.

Szakáll Szilvia hatalmas papírmetszeteit ő is csodálattal nézte, s hozzátette, a festőnő felvette a grafika szakot, hogy női alakjait a papírnyomatok speciális változataiba is átvigye. A művésznő különleges hatású alakjai úgy kerülnek a papírra, hogy nem nyomógéppel, hanem a kezével nyomogatja a filcen keresztül.

Józsa Sándor már a sokadik fázisnál tartott, rézmetszetet készített. A felpolírozott rézlap viaszos felületére hegyes tűvel karcolta a motívumot, épp egy kötéltáncos képét, közben elmesélte, a linómetszettel ellentétben itt a munka pozitívja kerül elő majd a mélynyomtatásos eljárás után, hiszen a karcolt vájatokba dörzsölik a festéket, s a minta tükörmotívuma marad a papíron. Ő szimultánban dolgozik, a hangulatától függ, éppen melyik alkotása mellé ül le.

Folyamatosság, állandóság

– Lassan 20 éve, hogy indultunk, ezért fontos feladatunk a folyamatosság és állandóság biztosítása mellett az új generáció építése is – mondta Tamus István művészeti vezető. Emellett igen erős, sőt nemzetközi szintet is megütő anyag gyűlt össze az évek alatt, szeretném, ha valamikor majd a városba érve „múzeum” feliratú tábla irányítaná az ide érkezőket, hogy megnézhessék, milyen alkotások születtek az évtizedek alatt.​

HBN-Barak Beáta


A résztvevők

Holló-Csejtey Kinga (Nagyvárad), Börcsök Attila, Fehér Csaba, Tamus István, Fátyol Zoltán, Subicz István, Durucskó Zsolt,, Baráth Pál, Józsa Sándor, Lukács Gábor, Papp Károly, Varga József (Debrecen), Szaláll Szilvia (Biharkeresztes-Budapest), Székely Géza (Kolozsvár), Mallár Gabriella (Budapest-Debrecen).

Derecskén elstartolt a művésztelep új idénye
Derecske – Megkezdődött hétfőn a Hajdú-bihari Grafikai Művésztelep 19. alkotói idénye; a résztvevők és a művészetbarátok ez alkalomból Duschanek Jánosra (1947–2013) emlékeztek a műveiből rendezett kiállítás megnyitásával.