Kotorják a Hejőt, hamarosan vége

Kotorják a Hejőt, hamarosan vége

Panaszosunkat elborzasztották a látottak. Ki és miért hányta szét a Hejő-patakból kikotort szemetet?

A kérdésre Balogh Gábor, a miskolci polgármesteri hivatal városüzemeltetési és beruházási osztályának munkatársa válaszolt.

Elmondta: a Hejő érintett szakaszán a hordalék, iszap feltöltötte a medret, és a növényzet benövései akadályozzák a víz természetes lefolyását. Ez ár- és belvízveszélyt okozott a múlt ősszel a Hejő-liget vonalában, mivel a patak kiöntéssel fenyegetett, veszélyeztetve a környező területeket. ( Az iszap vastagság előzetes felmérések alapján 50-90 centiméter.)

A kialakult helyzetet azonnal rendezni kellett, mivel a további halogatás súlyos következményekkel járhatott volna, a lentebb fekvő, lakott területeken.

Összegyűjtik, elviszik 

A szakember a fentieket azzal egészítette ki, hogy a beavatkozást mintegy 200 folyóméter hosszban kell elvégezni a Hejő-ligettel párhuzamosan. A munka a patak medertisztításából, a patakban található növényzet, fák, bokrok eltávolításából áll.

Az eddig elvégzett munkák során a kitermelt iszapot, hordalékot, ami  közel 3 ezer tonna, a nádasréti hulladéklerakó területére szállította a kivitelező, és nem a helyszínen terítette szét – jegyezte meg Balogh Gábor. Hozzátette: a medertisztítás következtében a munkagépekről a patak partjára lecsurgó iszapot folyamatosan összegyűjtik és azokat is elszállítják. A medertisztítási munkák befejeztével a patakpartot és a rézsűt helyreállítják az eredeti állapotába. A medertisztítási munkák 2005. december végén kezdődtek, és előreláthatólag 2006. január 15-én fejeződnek be. A mederrendezési munkák költsége 8 millió forint.

Sz.G.