Kötelező tüdőszűrés Hajdú-Biharban

Kötelező tüdőszűrés Hajdú-Biharban
Debrecen, 2012. július 18., szerda (MTI) – Mintegy 350 ezer embert érint Hajdú-Bihar megyében a kötelezően elrendelt tüdőszűrés – tájékoztatta Kohut Zsuzsa, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve járványügyi osztályának vezetője szerdán az MTI-t.

Közlése szerint a kötelező tüdőszűrést akkor rendelik el, ha 100 ezer lakosból a 25-öt meghaladja a tuberkulózisos (TBC-s) betegek száma.

Hajdú-Biharban – a regionális tüdőgyógyász szakfőorvos jelzése szerint – jelenleg 27-en, Debrecenben több mint 46-an fertőzöttek 100 ezer lakosból, ezért a 30 évnél idősebbeknek kötelező részt venniük a szűrésen. Akik nem jelennek meg a kötelező ellenőrzésen, azok a helyi jegyzőtől kapnak felszólítást a részvételre – tette hozzá a főorvos.

Kohut Zsuzsa az MTI érdeklődésére elmondta: ott, ahol a helyi tüdőgondozók nem rendelkeznek megfelelő szűrőkapacitással, a debreceni Kenézy kórház szűrőbusza segít a szűrésben.

Akiknél a szűréskor elváltozást találnak, azokat a tüdőgondozók kezelésbe veszik, és ha fertőző stádiumban van a betegségük, minden esetben fekvőbeteg-ellátó intézménybe utalják őket – tette hozzá az osztályvezető.

MTI

 

Kötelező szűrővizsgálatot rendelt el a szakorvos Hajdú-Biharban