Mezőgazdaság

2020.03.29. 15:05

Jól teleltek az ősziek, de nem pusztultak el a kártevők

Az enyhe tél miatt a gyomok is hamarabb elkezdtek nőni.

Fotó: Bódi Viktor

Ekképpen vélekedik Pap Zoltán egyeki gazda a határ jelenlegi helyzetéről.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Hajdú-Bihar Megyei Szervezete a koronavírus-veszély agrárgazdaságra gyakorolt hatását csökkentő intézkedéseket, javaslatokat fogalmazott meg. Leszögezik:

a világjárvány idején az emberek védelme mellett a folyamatos termelés biztosítása, a tavaszi munkák időbeni elvégzése, valamint a feldolgozóipar számára az alapanyagok, az ország élelmiszer-ellátásának biztosítása a legfontosabb kérdés az agrárium szereplői számára.

A tudósítóink segítségével három település három mezőgazdászával beszélgettünk arról, hogy milyen kondíciókkal kezdik a tavaszi munkákat, illetve milyen időszerű tevékenységeik vannak ezekben a napokban.

Földesen Nagy Kálmánhoz látogattunk el, ahol a tavaszi munkákra előkészített és javítás alatt álló gépek, több kamionnyi zsákolt műtrágya fogadott bennünket. A fiatal korától paraszti munkát vállaló, mezőgazdasági szolgáltatást végző, hatvannyolcadik évében járó vállalkozó napjainkban száz földtulajdonos termőföldjét műveli, gondozza. Átvállalva a földtulajdonosoktól integrálja is a termeléshez szükséges vetőmagok, tápanyagok, növényvédő szerek beszerzését.

Nagy Kálmán | Fotó: Péter Imre

– Igazán a rendszerváltozás után kezdtem el gazdálkodni a családunk húszhektáros földjén. Látva ezt, többen megkerestek, hogy műveljem meg az ő földjeiket is. Belevágtam a mezőgazdasági szolgáltatásba. Ma 1200 hektár búza, kukorica, napraforgó a jómagam és öt munkatársam betakarítási feladata. Egyéb munkákat egész évben hatszáz hektáron végzünk.

„Most bizakodásra ad okot a határ.”

– Nem emlékszem ilyen szélsőségesen enyhe télre. Nagyon szépek a kelések, a búza olyan állapotban van, már most úgy ki van bokrosodva, mint más években áprilisban. Sok jó csapadékunk volt, egyedül az enyheség miatt várhatóan megszaporodó növényi kártevőktől félek. Gondjaink is akadnak, hiszen a csapadékos, enyhe tél miatt nem tudtuk eddig kiszórni a műtrágyát a búzára. Április első napjaiban szeretnénk megkezdeni a területeinken a talaj lezárását, a kombinátorozást, majd ötödike után a kukoricavetést.

Kezdik a tavaszi gabona vetését

Nádudvaron Boros Józsefet kerestük fel. – Az őszi betakarítási és szántási munkálatok jól sikerültek, sőt kicsit túl is vállalták magukat a bérmunkával – emlékezett vissza Boros József, a Sárréti Mezőgazdasági Kft. ügyvezetője. A közgazdász végzettségű tulajdonos cégvezető elmondta, hogy munkatársai az év eddigi hónapjaiban a teljes mezőgazdasági vertikumot lefedő gépparkjukat készítették fel a tavaszi munkálatokra, amit a héten el is kezdenek a tavaszi árpa és búza vetésével. Jövő héten pedig már a vetési munkálatoknak látnak neki. Április 10-e körül már a kukoricát tervezik a földbe juttatni.

Boros József | Fotó: Marján László

A saját, szántóból és legelőből összetevődő ezerkétszáz hektáron felül évente három-négyszáz hektárnyi földterületen bérmunkában is dolgozó cég vezetője várja a fejleményeket koronavírus-témában is. Hiszen ha az olaszokhoz hasonló korlátozásokat vezetnek be, a több száz szarvasmarhából álló állatállománya és a vetési munkálatok esetleges elhúzódása miatt a gabonatermés is veszélybe kerülhet.

Lendületes szezonkezdet

Az Egyeken gazdálkodó Pap Zoltán mezőgazdász elmondta, hogyan fejeződött be az őszi szezon, és hogyan kezdődik a tavaszi. A 2019-es őszi szezont egy komplex műtrágyaszórással zárták, amivel a föld megkapta a számára szükséges tápanyagokat, és ezzel elősegítették a talaj regenerálódását a tavaszi szezonra. Pap Zoltán fontosnak tartja, hogy a talajból ne csak elvegyünk folyton, hanem tápláljuk is azt, hogy a következő évi termés is megfelelő minőségű és mennyiségű legyen. A törődést úgyszintén meg kell kapniuk a munkagépeknek is a feladatuk ellátása után, így maradnak meg munkájuk elvégzéséhez szükséges jó állapotban. Az ősz nem érhet véget a munkagépek megtisztítása, fagyállóval való feltöltése és rágcsálókra való felkészítése nélkül. A téli holt időszak nagy részben az egész éves fáradalmak kipihenésével telik, viszont a tavasz közeledtével el kell végezni a karbantartásokat a munkaeszközökön.

– Az elmúlt napokban kezdetét vették újra a munkálatok, amit igaz, hogy a február és március eleji esőzések késleltettek, de az elmúlt napokban megnövekedett napsütéses órák száma a segítségünkre volt. A traktorok téli „álmukból” való felébresztésük után az ammónium-nitrát kijuttatása volt az első mozzanat, aminek első szakaszát így száraz környezetben lehetett véghezvinni. Az ammónium-nitrát a már elvetett növények növekedéséhez szükséges. Sajnos a tél enyhe időjárása miatt a gyomnövények is hamarabb növekedésnek indultak, így a következő munkaművelet a gyomok irtása lesz, amivel minden évben meggyűlik a bajunk, mind a tavaszi kultúrák előtt, mind az őszi gabonában majd később. Ezekkel egyidejűleg kezdetét veszik a termőföldek vetésre való felkészítése is – sorolta a teendőket Pap Zoltán.

Péter Imre, Marján László, Bódi Viktor

Borítókép: Pap Zoltán egyeki gazda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában