Koszovóba és az ISIS ellen indul a Bocskai-dandár

Koszovóba és az ISIS ellen indul a Bocskai-dandár
Koszovóba és az ISIS ellen indul a Bocskai-dandár - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A miniszter szerint a honvédség legjobban képzett katonái kelnek útra a missziókban.

Nincs kétségem afelől, hogy valamennyien méltóak lesztek a feladattal járó bizalomra – így búcsúzott Hende Csaba pénteken a Kossuth-laktanya alakulóterén felsorakozott katonáktól, akik közül mintegy 300-an a KFOR erők 13. váltásaként a Balkánra, és 100-nál valamivel többen a Irak kurdok lakta vidékére indulnak rövidesen. Az ünnepélyes búcsúztatásukon a megszokott katonai ceremónia után a honvédelmi miniszter beszélt hozzájuk.

A szövetség részeként

Hende Csaba emlékeztetett arra, hogy ma már az egyre inkább globalizálódó világban a távoli országokban történő események miként forgathatják fel hetek, sőt napok alatt a mindennapjainkat. A globális kihívások, globális válaszokat igényelnek. Magyarország minden missziójában a szövetség részeként vállal egy részt a kihívások legyőzésben. Ezt követően a miniszter a Kurdisztánba indulókhoz szólt, előre bocsátva, hogy az ő küldetésük viszonylag új keletű.

Ismerjük az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kegyetlenkedéseit, látjuk miként tiporja lábbal az isteni és emberi eszméket. És látjuk, hogyan tett földönfutóvá több mint 13 millió embert, egész nemzeti és vallási közösségeket. És ott vannak azok , akik még harcolnak önmagukért, a családjukért és kultúrájuk védelmében, ami az egyetemes emberi kultúra része. Ők kértek segítséget, melyre válaszként egy több mint 60 országból álló globális koalíció szerveződött a NATO-tagok mellett Közel-Kelet és Afrika muzulmán országainak részvételével. Magyarországnak nemzeti érdeke, hogy az Európát, értékeinket, az életterünket, sőt a fizikai létünket is fenyegető terrorizmus elbukjon, hogy Irak nemzetei ismét békében élhessenek. Ami lehetővé teheti, hogy minden menekült hazatérhessen, az ország újra épülhessen. A béke egyben azt jelenti, hogy a már most is virágzó kereskedelmi kapcsolataink tovább fejlődjenek – folytatta Hende Csaba.

Nem veszélytelen

Ezután röviden emlékeztetett a magyar katonák feladatára, miszerint nekik kell megvédeni a kurd harcosokat kiképző külföldi bajtársaikat. Erre csak a legjobbak, a békemissziókban már többször jól helyt állt katonák lehetnek képesek – tette hozzá.

A K–FOR kötelékébe indulóknak azt mondta: tegyetek meg mindent, hogy Koszovó tovább haladhasson a béke nagyon nehéz, sok buktatóval járó, rögös útján. Ebben is van nemzeti érdekünk, hiszen az onnan menekülők rajtunk keresztül igyekeztek Európába egy jobb élet reményében.

Végül arról beszélt a miniszter, hogy egyáltalán nem veszélytelenek a küldetések, melyekre a katonák indulnak, de tudja, a Magyar Honvédség legjobban felkészült katonái hajtják végre ezeket a feladatokat. Majd kérte őket, szolgálatukkal szerezzenek újabb dicsőséget a piros-fehér-zöld zászlónak.

HBN–ÉP

 
hirdetés