Koszovó – Megszüntetik a nemzetközi felügyeletet a függetlenséget támogató országok

Bécs, 2012. július 2., hétfő (MTI) – Megszűnik Koszovó ellenőrzött függetlensége, a fiatal állam szeptembertől elnyeri teljes szuverenitását – közölte hétfőn Bécsben a Koszovó függetlenségét támogató Nemzetközi Irányító Csoport (ISG).

A felügyeletet gyakorló Nemzetközi Civil Iroda (ICO) az ISG hétfői döntése nyomán szeptemberig befejezi tevékenységét.

Az ISG 25 tagja között az Egyesült Államok és Törökország mellett számos más EU-tagállammal együtt Magyarország is szerepel. A csoport már januárban jelezte, hogy a demokratikus intézményrendszerek kiépítésében és az Ahtisaari-terv végrehajtásában elért eredmények alapján az év végéig megszűnhet az ellenőrzés.

A zömmel albánok lakta korábbi szerbiai tartomány 2008. február 17-én kiáltotta ki egyoldalúan függetlenségét. A terület akkor a gyakorlatban csaknem tíz éve ENSZ-protektorátusként működött. Koszovó függetlenségét eddig közel száz ország ismerte el, köztük az EU tagjainak nagy része. Nem ismeri el önálló államnak ugyanakkor Szerbia, valamint Oroszország és öt uniós tagország – Szlovákia, Románia, Görögország, Spanyolország és Ciprus – sem.

“A mai nappal véget ér a nemzetközi felügyelet” Koszovó fölött – fogalmazott a tanácskozás házigazdája, Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter.

Az ISG hétfőn felhatalmazást adott a koszovói kormánynak és a parlamentnek, hogy hozzák meg a szükséges alkotmányos rendelkezéseket. “Az ICO mandátuma befejeződik a szükséges alkotmányjogi és törvénymódosítások sikeres elfogadása után”, a csoport utolsó, szeptemberi ülésével – írták közleményükben.

Az ICO hatáskörébe tartozott, hogy kezdeményezhette a koszovói parlament által elfogadott törvények módosítását, és beleszólása volt vezető tisztviselők kinevezésébe.

A csoport hétfőn elismerte “Koszovó kormányának egyértelmű elkötelezettségét a demokratikus és többnemzetiségű állam mellett”, amit a kulturális örökségről, az önkormányzatok jogairól és a decentralizációról elfogadott törvények jeleznek. Üdvözölték Hashim Thaci kormányának szándékát, hogy elmélyítse a párbeszédet a Koszovó északi részén élő szerb közösséggel.

Pieter Feith, az ICO vezetője közölte, hogy az iroda bezárása ellenére maradnak külföldi szakértők Koszovóban, és folytatódik a NATO vezette békefenntartó erők küldetése és az EU jogérvényesítő missziója is.

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti.

MTISporthírek