Koszorúzással emlékeztek Gróf Tisza Istvánra a Klinika előtti szobránál

Koszorúzással emlékeztek Gróf Tisza Istvánra a Klinika előtti szobránál
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Gróf Tisza Istvánt helyettesíteni nem, csak leváltani, elküldeni és meggyilkolni lehetett; alakja a 20. századi magyar történelem fölé magasodik – jelentette ki dr. Bölcskei Gusztáv, a Debreceni Református Hittudomány Egyetem rektora szombat délelőtt a néhai miniszterelnök Nagyerdei körúti szobránál tartott megemlékezésen.

Mint fogalmazott, a mai fiataloknak talán magától értetődő, hogy Tisza szobra a Klinika előtt áll. Ez azonban korábban nem volt így. A szobor megtalálásának körülményeiről azt mondta, két fiatal ment be hozzá a püspöki hivatalba, akik azt állították, tudják hol a szobor: a Déri Múzeum pincéjében található. A szobrot 2000-ben állították vissza. Felidézte azt is, hogy 1945-ben a szobor ledöntésének kezdeményezői értelmiségiek, a Debreceni Egyetem bölcsészhallgatói voltak. – El lehet elgondolkodni azon, milyen az, amikor az értelmiség elárulja a hivatását, olyan indulatokat szabadít fel, amelyeket sokkal inkább fékezni kellene – fogalmazott. A mai értelmiséget arra figyelmeztette, hogy a felelősségük kiterjed a városra, az országra és a nemzetre. – Gróf Tisza István emléke legyen áldott, úgy emlékezzünk rá, mint egy református hitét mindhalálig megvalló, megtartó nagy formátumú magyar politikusra.

A megemlékezésen műsort adott a Debreceni Canto Armonico Énekegyüttes, majd koszorút helyeztek el az önkormányzat a város és intézményei, illetve pártok és civil szervezetek képviselői. Az 1861-ben született Gróf Tisza István két ciklusban ( 1903-1905., illetve 1913-1917. között) volt Magyarország miniszterelnöke. 1918. október 31-én, az őszrózsás forradalom utolsó napján katonák gyilkolták meg.

HBN-SZZSL