Egyperces

2013.05.14. 18:55

Tizennyolcezer kutyát neveztek a budapesti Kutya Világkiállításra

Budapest, 2013. május 14., kedd (MTI) - Hetven országból végül tizennyolcezer kutyát neveztek be gazdáik a Budapesten csütörtökön kezdődő Kutya Világkiállításra; legnagyobb számban amerikai staffordshire terrierek, cane corsók és golden retrieverek érkeznek.

Budapest, 2013. május 14., kedd (MTI) - Hetven országból végül tizennyolcezer kutyát neveztek be gazdáik a Budapesten csütörtökön kezdődő Kutya Világkiállításra; legnagyobb számban amerikai staffordshire terrierek, cane corsók és golden retrieverek érkeznek.

A Hungexpo kiállítási központ és a gödöllői királyi kastély ad helyet május 16-a és 19-e között a kutyás világ legnagyobb éves rendezvényének, a világkiállításnak, amelyet legelső alkalommal, 1971-ben szintén Budapesten rendeztek meg - tájékoztatta az MTI-t kedden az eseményt szervező Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE).

Csütörtökön a terrierek, tacskók, spitzek és ősi típusú kutyák versenyével kezdődik az esemény, pénteken a pinscherek, schnauzerek, molosszerek, svájci hegyi- és pásztorkutyák következnek, szombaton a kopók és rokonfajtáik, a vizslák, társasági kutyák versenyeznek, vasárnap pedig a juhász- és pásztorkutyák, retrieverek, hajtókutyák, vízi vadászkutyák és agarak bemutatójával zárul a program.

A szervezők mind a négy nap folyamán változatos programokkal, kísérőrendezvényekkel, szórakoztató kutyás programokkal, agility- és flyballbajnoksággal, interaktív tájékoztató előadásokkal várják a látogatókat. Mindvégig kiemelt szerepet kap az állatvédelem, állategészségügy és a felelős állattartás.

A G-pavilon díszringje számos kutyaiskola és bemutatócsoport látványos műsorának ad otthont, valamint ugyanitt hétköznap 15 órától, hétvégén pedig 14.30-kor kezdődik a győztes kutyák kategóriánkénti felvonulása, a Best in Show.

Az F-pavilon kisszínpadán ismeretterjesztő előadások és vetélkedők lesznek, valamint a világ minden részéről érkező több mint 100 cég is itt mutatja be új kutyás termékeit.

A programhoz kapcsolódva megtartják még a terrieresek legnagyobb kiállítását, az agarasok Európa-kiállítását, a legjobb fiatal kanok és szukák Eurosighthound versenyét és a Magyar Kutyafajták Világkupáját is. Gödöllőn kerül megrendezésre többek között az engedelmességet és figyelmet követelő kutyás sport nagy megmérettetése, az Obedience Világbajnokság is.

A 16-os és 17-es pavilonban szombaton és vasárnap Nemzetközi Macskakiállítás lesz, valamint egyéb házi kedvencek bemutatójára kerül sor.

A fajtacsoportok szerint négy napra szétbontott kiállítás során több mint 350 nemzetközileg elismert kutyafajta vonul fel, amelyek közül Magyarországon számos egyáltalán nem vagy csak kevésbé ismert.

A belgiumi székhelyű Nemzetközi Kinológiai Szövetség (FCI) a világ legnagyobb kutyás szervezete, amely a fajtatiszta kutyák tenyésztőinek és a sportkutyásoknak nyújt nemzetközi rendszert mind az öt kontinensen 86 tagországa közreműködésével. A világszervezet évente megrendezi Kutya Világkiállítását, amelynek rendezési jogát 2013-ban a magyarországi tagszervezet, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE) nyerte meg. Budapest utoljára 1996-ban adott otthont a világ kutyásainak.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!