Köszönőajándék mézeskalácsból

Köszönőajándék mézeskalácsból
© Fotó: Marján László
Nádudvar – Két szakmában is népi iparművész Katonáné Kalmár Terézia.

Előbb édesanyja révén a hímzésbe szeretett bele, s meg sem állt a szakma népi iparművésze címig, majd felkérték a helyi hímző szakkör vezetésére és ezt, immár 34 esztendeje ma is műveli, a heti rendszerességgel összegyűlő kézimunkázó asszonyokkal.

Ezen felül a konyhában is ügyes kezű Terike, aki 2015-ben kiérdemelte a mézeskalács készítő népi iparművész címet. Nincs még egy ilyen mester az országban, aki e két mesterséget ilyen magas nívón egyidejűleg végezné. Az utóbbi mesterség múltjában kutakodva fedezte fel a lakodalmas fa történetét, amely az 1950-es évekig dívott a lagzikban, s amelyet újra életre keltett, s díjakat is nyert általa. A kalácsba szúrt ágakra aggatott mézeskalács figurákkal köszönték meg a vendégeknek a részvételt, akik az után kapták meg ezen ajándékokat, hogy az ifjú pár elhálta a nászt.

Manapság ismét reneszánszát éli a friss házasok adta köszönő ajándék: mézeskalácsból, grillázsból készített névjegykártyákat, apróbb galambpár formát, szívecskét, vagy éppen az égetett cukorból ünnepi tortát készíttetnek vele, aminek a hagyományőrzés miatt is nagyon örül. Minderről olyan odaadással mesél, hogy azon kapja magát az ember, hogy mézest szeretne sütni, grillázst szeretne formázni, s nemcsak enni ezeket a finomságokat.

– Marján László –