Helyi közélet

2014.06.13. 17:34

Újra fészket kellene rakniuk a baleset után

Püspökladány - 40 év munkája veszett oda három óra alatt egy csattanás kíséretében.

Püspökladány - 40 év munkája veszett oda három óra alatt egy csattanás kíséretében.

Csattanásra ébredt a Dúró család – a nagyszülők és a velük élő fiuk, valamint annak felesége, két kisgyereke - nemrég egy hajnalban, de ami azután következett, ha lehunyják a szemüket, azóta is kísért. A hang a fürdőszoba irányából jött, amely szomszédos a szobával, ahol a négytagú család aludt. Kívülről, így a fiatalember kiszaladt az udvarra, s egy hatalmas lángcsóvát látott a ház tetején.

Ekkorra már rendőrök is kiabáltak, hogy ki a házból mindenkinek, aztán úgy, ahogy voltak, papucsban, hálóingben, a gyerekeket felkapva elhagyták a házat, a rendőrök a kert vége felé terelték őket.

Jött az autó

A ház sarokra épült a 42-es főút mentén, s ahogy lapunk is megírta, egy autó a főútról balra kanyarodva teljes sebességgel nekiütközött a ház oldalának, a gázcsonknak, amelyből aztán feltört és három órán át égve ömlött a gáz a házfalra, a tetőre.

- Úgy izzott a fal, mint egy kovácsműhely – mondta Dúró Balázs, a tulajdonos, aki máig nem tud könnyek nélkül beszélni az esetről, hiszen az 1975-ben épült ház életük munkája volt. A tető teljesen leégett, a falak ugyan állnak,de lakhatatlanná vált az épület, a falak kijavításával újjá kellene építeni. Az áramot már a baleset hajnalán lekapcsolták, a fenyőfán csüngenek a vezetékek, egyelőre a szomszédból kapják, vasárnap köti be a szolgáltató a nyári konyhába, ahol most élnek.

- A fiamék Sárrétudvariba mentek a menyem édesanyjához, mi visszajöttünk a szomszédból, nappal a nyári konyhában vagyunk, éjjel a garázsban alszunk. A fürdőszoba is odaveszett (mosógépestül), de szerencsére víz, kerti illemhely van, és gázpalackkal tudunk főzni. A valaha szép kert, a sok gyermekjáték már csak emlék, de az összesen négy unoka kedvéért nem illik ám folyton szomorkodni. Pedig elképzelhető, milyen érzés egy lomos garázsban álomra hajtani a fejünket... A család nem panaszkodik, mutatják a megmentett ruhákat, de valójában mindenük odaveszett, ami a házban volt.. A ház eleje még a régi arcát mutatja, persze tetőszerkezet nélkül. Az oldala, a szenes gerendák közt megbúvó BMW-tengellyel, és a szösszé olvadt lökhárítóval szinte holdbéli látványt nyújt. Belül meg ténylegesen az ég néz le a romokra.

Biztosítás?

Sajnos a házat nem biztosították be, ezért a kárszakértő hétfői látogatásától függ, mit is lehet tenni ebben a helyzetben. Szerencsére az önkormányzat partner a bajban is, azonnal intézkedtek, készek segíteni akkor is, ha a család úgy dönt, újjáépítik a házat.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a házba vezető gázcső kitartott, hiszen annak eltörése felrobbanthatta volna az egész házat, talán már az ütközés pillanatában. Így viszont sértetlenül megúszta a család, bár a kis unoka azóta nem alszik jól éjjel, és a nagyinál töltött idő most újra és újra felidézi azt a hajnalt.

Nagy köszönet jár a rendőröknek, akik a balesetkor éppen a túloldalon ellenőriztek (a helyiek szerint a vétkes sofőr talán éppen előlük kanyarodott be a mellékutcába oly gyorsan...), a tűzoltóknak, akik oltottak, hűtötték a falat, közben pedig mentették a bútorokat, szedték zsákba a dolgokat, ezért is maradt meg nagy része például a ruháiknak - hallhattuk a házigazdától.

A környéken élőktől, és a rendőrségi hírek között böngészve megtudtuk, hogy nem ez az első ilyen eset az utcában. Mivel a szóban forgó Bocskai utca, vagyis a 42-es út a 4-es utat keresztezi, ottjártunkkor is kiderült, hatalmas átmenő forgalmat bonyolít, kamionok és sietős személygépkocsik húztak el a kapu előtt. Döntött már ki autó korábban villanyoszlopot, sőt gázcsonkot is, illetve egy garázsba is beleszaladtak már a közelben...

- Biztos, hogy nem tudnánk már úgy aludni, ahogy azelőtt, de mégis ragaszkodunk a házhoz, mi építettük, barátokkal, szomszédokkal - így a feleség. - Számításaink szerint közel 10 millióba kerülne a felújítás, s megfordult a fejünkben, hogy attól kevesebbért talán tudnánk másik házat vásárolni, meg nem is vagyunk már fiatalok építkezni... Még nem tudjuk, friss az élmény, tanácstalanok vagyunk, pedig a gyerekek, az unokák miatt muszáj erőt venni magunkon.

HBN-BB

Számla a családnak

A család számára (és kizárólagos hozzáférésével) segélyszámla nyílt.

Számlaszám: 10403459-71505548-52551007 (K&H Bank)

Bankszámla kedvezményezettje: Dúró Balázs

A „Közlemény” rovatba kérjük, feltétlenül tüntessék fel az ADOMÁNY szót. A család előre is köszöni mindenkinek az önzetlen segítséget.

Aki tárgyi jellegű dolgot (pl. tévé, mosógép, számítógép) tud felajánlani, jelezze a [email protected] emailcímen.


Püspökladány - Amit a család kér, abban igyekszik segíteni a települési önkormányzata – válaszolta Dombi Imréné polgármester arra a kérdésünkre, hogy a Püspökladány vezetése mit tud segíteni annak a családnak, amelynek lakóháza tetőzete leégett a szombat hajnali baleset következtében.


Püspökladány - Egy lakóház és egy autó is kigyulladt a hajnali baleset következtében.


Püspökladány - A teljes tetőszerkezete égett annak a lakóháznak, amelynek szombat hajnalban egy autó rohant Püspökladányban.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában