Kóstoltatással népszerűsítik a hazait

Akt.:
Kóstoltatással népszerűsítik a hazait
© Fotó: Molnár Péter
Hajdú-Bihar – Sokféle céllal rendezték meg idén harmadik alkalommal a Mézes Reggeli programot pénteken országszerte.

Hajdú-Bihar megyében 24 intézmény vett részt az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Földművelésügyi Minisztérium együttműködésében megvalósult eseményen. – A csatlakozó iskolákban és óvodákban körülbelül 4 ezer 500 gyermek kapta reggelire helyi termelők mézeit – tudta meg lapunk a Debreceni Örösi Pál Zoltán Méhészegyesület elnökétől, Pásztor Zoltántól.

A kezdeményezés Szlovéniából indult ki, amelyhez Magyarország 2014-ben kapcsolódott. Kezdetekben 67 iskola csatlakozott a programhoz, amely céljaiban szerepel többek között a mézfogyasztás és helyi méhészetek népszerűsítése, illetve figyelemfelhívás az egészséges táplálkozásra és a reggeli fontosságára. – A mostani eseményen országosan 486 intézmény 90 ezer diákjának tartottak helyi méhészek és méhészeti egyesületek képviselői bemutatót és kóstoltatást – mondta el Pásztor Zoltán.

Több mézet fogyasztunk

– Míg néhány évvel ezelőtt az egy főre eső hazai mézfogyasztás alig érte el a 30 dekagrammot, addig napjainkra azonban már viszonylag jelentős emelkedésről beszélhetünk. Mindezt a különböző háztartások fogyasztási statisztikai felmérései igazolják, az éves hazai mézfogyasztás egy főre vetítve már meghaladta a 70 dekagrammot. Ez pedig komoly előrelépést jelent, bár az EU átlagától még nagyon messze vagyunk – jelentette ki az egyesület elnöke.
HBN–MF