Kossuth szobra újra a főtéren

Akt.:
Visszatért a szobor
Visszatért a szobor - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Magyarország legnagyobb Kossuth-szobrát kedden délelőtt visszaszállították az eredeti helyére, a cívisváros főterére. Igaz, egyelőre még nem a talapzatára, csak a korzó kövére.

A május 7-én leemelt kompozíciót ugyanis restaurálni kellett, és ezt a Győrfi Lajos, püspökladányi szobrászművész által vezetett csoport végezte el. Keddi beszélgetésünkkor Győrfi Lajostól megtudtuk: a talapzat kövei rosszabb állapotban voltak, mint azt az előzetes felmérés alapján várták. Emiatt több elemet muszáj volt újrakészíteni, másokon pedig faragni kellett.

ks (1)Fotó: Molnár Péter

A szobrok már szintén nagyon rossz állapotban voltak, például a korábbi felújítás alkalmával nem megfelelően fogatták össze az idomaikat, s mostanra hegeszteni és pótolni is szükséges lett ezeket, továbbá a csavarokat is cserélni kellett. A bronz jó minőségű – hallhattuk a művésztől –, de mivel helyenként túl vastag volt, azokon a részeken szivacsos lett az anyag.

kmlFotó: Majoros László

A restaurátorok immár elvégezték a szükséges beavatkozásokat. A fémtesteket kénhájjal patinázták, hogy szép bronzbarna színűek legyenek, ugyanakkor viaszos kezelést is kaptak, megakadályozandó a korai feketedést. Az alkotás figuráit jövő hétfőn reggel emelik vissza a talapzaton lévő helyeikre. Addig egyebek mellett betonozzák, csiszolják és tömítik a kőalapot.

VA


Múltidéző installáció a Kossuth-szobor helyén
Debrecen - Tartani fogják a kivitelezés végső határidejét. Győrfi Lajos püspökladányi szobrászművész vezetésével újítják fel a debreceni főtér díszét, a Kossuth-szoborcsoportot. A munka azért vált szükségessé, mert a szoborcsoport 2001-es renoválása óta eltelt időszak alatt a talapzat belső tégla...

A szobrot Győrfi Lajos szobrászművész újítja fel
Debrecen, Püspökladány - Győrfi Lajos püspökladányi szobrászművész vezetésével újítják fel a debreceni főtér díszét, a Kossuth-szobrot. A munka azért vált szükségessé, mert a szoborcsoport 2001-es renoválása óta eltelt időszak alatt a talapzat belső tégla magjának elemei elmozdultak, ennek következt...