Kósa: van pénz a képekre

Akt.:
Kósa: van pénz a képekre
© Fotó: HBN
Debrecen – Jogszabályi háttér hiányában nem vették meg eddig a Munkácsykat – állítja a polgármester.

Vasárnap este becsomagolják Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című festményét, hétfőn pedig elviszik a kanadai Hamilton Galériába. Ugyanakkor az alkotások vásárlásról nem tettünk le, hiszen a financiális háttér biztosított, a vételhez csak egy jogszabály hiányzik.

Halász János már folytatott tárgyalásokat a Hamiltoni Galéria igazgatónőjével, jómagam pedig Pákh Imrével beszéltem a Golgota megvásárlásáról, viszont kétségtelen, hogy írásos ajánlatot nem tettünk a képek vásárlására. A trilógia képei közül jelenleg egyedül az Ecce Homo van a magyar állam tulajdonában, de szeretnénk, ha mindhárom alkotás magyar kézbe kerülne és együtt lenne látható Debrecenben – hangsúlyozta Kósa Lajos egy pénteki, más témában tartott sajtótájékoztatón.

A polgármester kiemelte: a Magyar Nemzeti Bank korábban elkülönített egy összeget a külföldön lévő magyar alkotások megvásárlására, ám a döntést a kormánynak kell meghozni. Elmondta, Magyarországon pillanatnyilag semmilyen jogszabályi háttér nincs a külföldön lévő műkincsek megvásárlásához.

HBN-SZM


Már csak vasárnapig láthatjuk együtt a Munkácsy-trilógiát
Debrecen – Meghosszabbított nyitva tartással várja hétvégén az érdeklődőket a debreceni Déri Múzeum Munkácsy Terme, ahol már csak július 13-ig látható együtt a Krisztus-trilógia.


Nem maradhat együtt Munkácsy Krisztus-trilógiája Debrecenben
Budapest, 2014. július 10., csütörtök (MTI) – Nem maradhat együtt Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája: a Krisztus Pilátus előtt című festmény visszatér Kanadába, miután a megvásárlásról, illetve a bérleti időszak meghosszabbításáról szóló, kormányzati szintű tárgyalások nem jártak sikerrel – közölte Nehéz Attila, a Déri Múzeum szóvivője csütörtökön az MTI-vel.


Munkácsy-trilógia – A CÖF csalódott a tárgyalások sikertelensége miatt
Budapest, 2014. július 10., csütörtök (MTI) – A Civil Összefogás Fórum (CÖF) csalódott, hogy nem maradhat egyben Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája, mert nem vezettek eredményre a Krisztus Pilátus előtt című festmény megvásárlásáról folytatott tárgyalások – tájékoztatta csütörtökön az MTI-t a CÖF alapító szóvivője.7


Munkácsy-trilógia – Emmi: a kormány célja a képek egyben tartása
Budapest, 2014. július 10., csütörtök (MTI) – A kormány célja változatlanul az, hogy a Munkácsy-trilógiát hosszú távon egyben tartsa, az Igazságügyi Minisztérium jelenleg készíti elő a műalkotások állami megvásárlásának szabályairól szóló jogszabályt – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Kultúráért Felelős Államtitkársága csütörtökön az MTI-vel.


Munkácsy-trilógia – Pákh Imre: érdemben senki nem tárgyalt a kanadai galériával
Debrecen, 2014. július 10., csütörtök (MTI) – Pákh Imre tudomása szerint érdemben senki nem tárgyalt a kanadai Hamilton Művészeti Galériával a Krisztus Pilátus előtt című Munkácsy-kép megvásárlásáról. Az amerikai-magyar műgyűjtő ezt arra reagálva közölte az MTI-vel csütörtökön, hogy a Krisztus Pilátus előtt című festmény megvásárlásról vagy a bérleti időszak meghosszabbításáról szóló kormányzati szintű tárgyalások nem jártak sikerrel.