Kósa szerint Dzsordzsi bácsi megsértődött

Kósa Lajos
Kósa Lajos - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A Magyarországon oklevelet kiadó 28 külföldi egyetem közül 27 szabálytalanul működik. Olyan helyek is akadnak ahol komoly gondok mutatkoznak. Az egyik ilyen a Central European University, vagyis a CEU – ismertette Kósa Lajos debreceni tájékoztatóján.

Elmondta: a CEU-t az Egyesült Államokban, New York államban regisztrálták ugyan, de nem akkreditáltatták és ott nem működik. A Budapesten alapított Közép-európai Egyetem neve tükörfordításban ugyan megegyezik a CEU-val, de valójában két külön intézményről van szó – magyarázta. Kósa Lajos szerint még a Közép-európai Egyetem oktatói sem voltak mind tisztában azzal, hogy az amerikai CEU-nak nincsenek tanárai, diákjai, kutatásai és nem adnak ki oklevelet az Egyesült Államokban. A kormánypárti politikus úgy vélte, ezzel az intézmény megtéveszti hallgatóit. Az új jogszabály ezért írja elő, hogy csak abban az esetben adható ki külföldi egyetemi oklevél Magyarországon ha az adott intézmény az adott államban tényleg létezik és ezt garantálja a két állam egymás közötti megegyezése – tette hozzá.

– Senki nem bántja a tan- és az oktatási szabadságot. Viszont kamu diplomát nem lehet kiadni. Csak Dzsordzsi bácsi ezen megsértődött, mert tönkretettük az ügyes koncepcióval felépített bizniszt – jelentette ki Kósa Lajos.

HBN-OCsKülföldi egyetemek – A Ház megszavazta a működési feltételek szigorítását, többen tiltakozásukat fejezték ki

Az Országgyűlés kedden kormánypárti többséggel megszavazta a felsőoktatásról szóló törvény módosítását. Több intézmény, szervezet, ellenzéki párt tiltakozását fejezte ki, és arra kérte Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt. A változtatásokkal érintett Central European University (CEU) jogi lépéseket helyezett kilátásba. A Külügyminisztérium helyettes államtitkára bekérette szerdára a budapesti amerikai és német nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét a törvény ügyében megfogalmazott külföldi bírálatok miatt. Este több ezer demonstráló élőlánccal fejezte ki tiltakozását a CEU-nál, többen a Parlament elé vonultak.

Külföldi egyetemek – CEU: eltökélt szándék, hogy az intézmény Budapesten maradjon

A CEU eltökélt szándéka, hogy Budapesten maradjon, abban a városban, amely több mint két évtizede otthona – írta Leon Botstein, a CEU kuratóriumának elnöke az intézmény csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében.


Külföldi sajtó Magyarországról – Brit, német, osztrák és belga lapok is foglalkoztak a CEU ügyével

Brit, német, osztrák és belga lapok is foglalkoztak csütörtökön a felsőoktatási törvény módosításával.