Kósa Lajos: vége a CEU-s csalásnak

Kósa Lajos
Kósa Lajos - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Debreceni egyetemi polgárok közben a CEU melletti kiállást sürgetik levélben.

– A felsőoktatási törvény módosítása a debreceni és az összes magyarországi egyetemet úgy érinti, hogy biztosítja a korrekt versenyt, és megszünteti a simlin, csaláson alapuló piaci előnyöket – fogalmazott Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője pénteken. A kormánypárti politikus szerint a Közép-európai Egyetem ezután is ugyanúgy, szabadon működhet, mint eddig. Gond szerinte a CEU-val van, amely a látszat ellenére lényegében egy másik intézmény.

Csütörtökön a Debreceni Egyetem több mint nyolcvan oktatója, kutatója, dolgozója és hallgatója nyílt levelet írt a vezetésnek, amelyben közlik: aggódva figyelik a Közép-európai Egyetem (CEU) magyarországi működését veszélyeztető fejleményeket. Azt kérik, hogy „az egyetem egésze, illetve egységeik intézményesen fejezzék ki a CEU melletti szolidaritásukat, ugyanis annak léte, zavartalan működése a magyar tudományosság egészének és a Debreceni Egyetemnek is alapvető érdeke”. A petíciót péntek estig közel 300-an írták alá.

Varga Zoltán (DK) önkormányzati képviselő pénteken az egyetem főépületének bejáratánál kívánt sajtótájékoztatót tartani, ám azt az intézménynél nem engedélyezték.

HBNKósa szerint Dzsordzsi bácsi megsértődött

A Magyarországon oklevelet kiadó 28 külföldi egyetem közül 27 szabálytalanul működik. Olyan helyek is akadnak ahol komoly gondok mutatkoznak. Az egyik ilyen a Central European University, vagyis a CEU – ismertette Kósa Lajos debreceni tájékoztatóján.