Kósa Lajos: Fel kell vállalni érdekeinket!

A trianoni békediktátum 95. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést a Bem téren
A trianoni békediktátum 95. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést a Bem téren - © Fotó: Matey István
Debrecen – Ha meg akarjuk haladni Trianont, önmagunkra kell találni. Bátran kell Európa elé állni, az európai politikai közösség öntudatos és teljes jogú tagjaként kell képviselünk az érdekeinket – fogalmazott Kósa Lajos (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, korábbi polgármester a Bem téri Magyar fájdalom szobornál tartott megemlékezésen, ahol a békeszerződés 95 évvel ezelőtti aláírására emlékeztek az egybegyűltek.

Azt mondta, a diktátum létrehozott egy államot, amely minden oldaláról önmagával volt határos.

Emlékeztetett: a két világháború között nemzeti minimum volt a határok korrekciója. A második világháború után, noha mindenkiben ott lakozott, fel sem vetődhetett a veszteség érzése. Ezzel együtt – tette hozzá – kialakult a csonkaság érzete, amely a lelkekben is tragédiát okozott, ezért vált a kisebbrendűségi és „kis nemzet” érzés általánosan uralkodóvá.

Kósa Lajos szerint tudomásul kell venni, hogy minden kort a saját mércéjével kell mérni. – Ezért ma már nem lehet más feladatunk, mint hogy ép magyaroknak, ép-Magyarországnak az európai közösség öntudatos, hasznos, előremutató tagjává kell válnia.

Az eseményen politikai, társadalmi és civil szervezetek koszorúval emlékeztek.

HBN
hirdetés