Kósa államcsődtől tart

Valóban csökkenteni kell a vállalkozások adóterhelését, ám egyelőre a „túlélés a kérdés”, az új kormány fő célkitűzése az államcsőd elkerülése kell, hogy legyen – fogalmazott egy mai konferencián Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke.

Hozzátette: egyelőre felesleges arról vitázni, hogy miből valósítható meg a teherkönnyítés, hiszen minden bizonnyal két évre szóló kríziskezelésről kell határozni a következő hetekben.

Kósa Lajos ugyanakkor azt is leszögezte: konkrétumokat csak a jövő héten lehet mondani, de az biztos, hogy vészhelyzet van, és ezt a gazdaságpolitika alakításakor is tudomásul kell venni.


E kijelentések alaposan aláássák az amúgy is meglehetősen zavaros adócsökkentési ígéreteket. A szakemberek véleménye már korábban is megoszlott arról, hogy az idén sort lehet-e keríteni bármiféle adómódosításokra.

A lehetséges változások körét igencsak leszűkíti, hogy az adótörvények megvitatása több hetet vesz igénybe az Országgyűlésben, a hatályba lépéssel pedig további 45 napot kell várni akkor, ha a módosítások között szerepel az adózók szemszögéből hátrányos passzus. Az tehát borítékolható, hogy július 1-jével nemigen íródnak felül az adótörvények, ám a kormány akár az ősz beköszöntére is időzíthet bizonyos változásokat: így tett 2006-ban több adónemmel, egyebek mellett a különadók bevezetésével a Gyurcsány-kormány is.

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter blogjának egyik hozzászólásában reagált Kósa Lajos kijelentésére, miszerint az ország az államcsőd szélén áll. Szerinte Kósa mondandója egy “eszelősen átgondolatlan megnyilatkozás”.

Vita Kósa Lajos kijelentései miatt>>>>

Forrás: Világgazdaság.hu

Címkék: , ,