Kósa: a választmányi ülésen csak az önkormányzati jelöltekről volt szó

Budapest, 2014. július 3., csütörtök (MTI) – Csak az őszi választáson induló jelöltekről tárgyaltak a Fidesz csütörtöki országos választmányi ülésén, nem került szóba, hogy György István főpolgármester-helyettes vezetné a fővárosi kormányhivatalt, és összeférhetetlenségi kérdésekről sem beszéltek – nyilatkozta a kormánypárt ügyvezető alelnöke.


Kósa Lajos csütörtöki sajtótájékoztatóján kérdésre reagált így a hvg.hu értesülésére, amely szerint György István válthatja Pesti Imrét a budapesti kormánymegbízotti poszton.

A fideszes politikus szintén kérdésre beszélt a baloldali pártok önkormányzati jelöléseiről is. Azt mondta: abból semmi jó nem sül ki, ha egy politikai közösséget az ellenség iránti indulat tart össze. Úgy fogalmazott: a Duna közösségi közlekedési lehetőségeinek jobb kihasználását nem lehet azon az alapon kidolgozni, hogy ki mennyire utálja a Fideszt. Ha nem program- vagy értékalapon működnek együtt, abból “csúnya leégés” lehet, mert egy értelmes döntést nem tudnak meghozni – jegyezte meg.

A kormánypárti politikust kérdezték a rendészeti államtitkár múltjáról is. Erre azt felelte: Tasnádi László egész életét a nemzetbiztonság védelmével töltötte, mindezt nyíltan tette, ezért ebben nem látnak problémát.

A fideszes politikus egyes minisztériumok vidékre költöztetését nagyszerű ötletnek nevezte, ami álláspontja szerint jót fog tenni az ország irányításának és az adott térségnek is. Arra, hogy a honvédelmi tárca Székesfehérvárra költöztetése milyen százalékban gyengíti a NATO védelmi képességeit, azt mondta: “a tizenötödik tizedesvessző utáni nullánál kellene keresgetni az első egyes számot, annyira jelentéktelen”. Hozzátette: formálisan vannak szabályok, de vannak kivételek is, például a magyar nemzetbiztonság szempontjából a három közjogi méltóságnak, Áder Jánosnak, Kövér Lászlónak és Orbán Viktornak nem szabadna egyszerre egy helyen lennie, ő mégis látta már őket együtt.

A földművelésügyi tárca Debrecenbe költöztetésére vonatkozóan pedig azt mondta: elkészült az előkészítő anyag, van kellő mennyiségű lakásuk, lakásépítési programba bevonható területük, és felmérték a humánerő-forrási oldalt is.

– MTI –