Kósa: a debreceni reptér kapjon állami támogatást!

Akt.:
Kósa Lajos bejelentette, hogy parlamenti bizottságában kezdeményezni fogja, hogy a debreceni reptér a Liszt Ferenc repülőtérhez hasonlóan állami támogatást kapjon.
Kósa Lajos bejelentette, hogy parlamenti bizottságában kezdeményezni fogja, hogy a debreceni reptér a Liszt Ferenc repülőtérhez hasonlóan állami támogatást kapjon. - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Szeretnék, ha jövőre bázisreptér lenne, az illetékes azonban hárított, nem beszélt konkrét időpontról.

– Egy új járat elindítása több millió eurós beruházás. A Wizz Air előszobájában sok jelentős nagyváros ül, ezért nagy dolog ez – mondta Herdon István, a debreceni repülőteret üzemeltető Xanga cégcsoport vezetője azon a keddi sajtótájékoztatón, ahol bejelentették, ismét elérhető lesz a cívis légikikötőből Észak-Olaszország. Mint Ujhelyi József, a diszkont légitársaság repülőtér-fejlesztési vezetője elmondta, október 25-től hetente kétszer (szerda és vasárnap) szállnak majd fel Debrecenből, a Milánótól mintegy 40 kilométerre lévő Bergamoba tartó menetrend szerinti Airbusok.

Dr. Papp László a 2012 óta tartó együttműködés újabb mérföldkövének nevezte az immár harmadik rendszeres járat beindítását. – Nem titkolt célunk, hogy a közeljövőben csatlakozzunk ahhoz a 21 városhoz, ahol a cég bázisrepterei vannak – hangsúlyozta a polgármester. E törekvésről szólt Kósa Lajos országgyűlési képviselő is, aki bejelentette: parlamenti bizottságában kezdeményezni fogja, hogy a debreceni reptér a Liszt Ferenc Repülőtérhez hasonlóan állami támogatást kapjon, mivel a Tiszántúl szempontjából nemzetstratégiai fontosságú a cívisvárosi légikikötő fejlesztése. – Ehhez hasonló reptér nincs másik az országban – húzta alá. Ujhelyi József a bázis légikikötővé válással kapcsolatos felvetésekre kitérően csak annyit mondott, a szándék adott, de körül kell járni az összes feltételt. – Előbb-utóbb lesz egy bázis Debrecenben – tette hozzá.

Mint ismeretes, 2012 decemberében már indított a Wizz Air egy milánói járatot az észak-olasz várostól 50 kilométerre lévő Malpensa reptérre, ám azt öt hónap után erőforrás-átszervezés miatt beszüntették.

HBN-SZFÁ


Olaszországba repülhetünk Debrecenből
Debrecen – Újabb országba indít járatot a Wizz Air a cívisvárosból.
hirdetés