Korszerűsítették a debreceni Idősek Háza egyik részlegét

Akt.:
Korszerűsítették a debreceni Idősek Háza egyik részlegét
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Felújítottak tizenhat szobát a foglalkoztató és pihenőhelyiséggel, valamint a központi fürdőszobával (zuhanyzóval, vécével) együtt a debreceni Pallagi úti Idősek Háza demens részlegében. Az erről szóló pénteki sajtótájékoztatón Komolay Szabolcs alpolgármester és Mazsu János önkormányzati képviselő (mindketten Fidesz-KDNP) elmondták: a 47 millió forintos korszerűsítés révén 50 középsúlyos és súlyos demen­ciával küzdő idős ember kerül jobb körülmények közé.

Az épületrész korszerűsítése mellett a demens részleg számára új ágyakat és a gyógyító munkát segítő eszközöket is beszerzett, beszerez az önkormányzat. Az Idősek Házát érintő fejlesztésről Komolay Szabolcs alpolgármester és Mazsu János önkormányzati képviselő pénteken elmondták: a felfekvéssel küzdő, illetve veszélyeztetett gondozottak számára immár 30 speciális ágy biztosított. Az intézmény szobáiban egyebek mellett kifejezetten egészségügyi intézményekbe fejlesztett, esztétikus és fertőtleníthető PVC burkolatra cserélték a régit, a mosdókban megújult a padlóburkolat, új kapaszkodókat, mosdókat, vécéajtókat szereltek fel. A részleg folyosóját szintén felújították. Az épület belső dekorálásánál is a demensek számára legjobb megoldást igyekeztek alkalmazni, kiemelten figyelve a tájékozódási nehézségükre. Az ellátottak kognitív és szociális képességeinek felmérése alapján személyre szabott foglalkoztatási tervet készítenek a szakemberek a napi foglalkoztatási lehetőség biztosításával.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Molnár Péter

– Az önkormányzat minden évben végez karbantartási, felújítási munkákat az Idősek Házában a városi költségvetéstől függően. Teszi addig, míg nem jelenik meg pályázati forrás a teljes felújításra, amelynek várható költsége elérheti az 1,6 milliárd forintot – hangsúlyozták. Mint elhangzott, a korszerűsítéssel párhuzamosan 2017 augusztusától az Idősek Háza és telephelye beolvadt a Városi Szociális Szolgálatba. Az átszervezés után Debrecenben egységes idősellátó rendszer épül ki, ennek során a házi segítségnyújtástól a nappali ellátáson keresztül a bentlakásos ellátásig könnyebbé válik az átjárás az ellátási formák között, segítve ezzel az időseket gondozó családokat.

HBN