Öt új tehergépjármű szállítja a szelektív és a kommunális hulladékot

Akt.:
Jenei Imre, a Dehut igazgatója és Kun Szabolcs gépkocsivezető
Jenei Imre, a Dehut igazgatója és Kun Szabolcs gépkocsivezető - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Cél a környezet terhelésének csökkentése, az újrahasznosítható hulladék mennyiségének növelése.

Jenei Imre, a Debreceni Agglomeráció Hulladékgazdálkodási Társulás elnöke tájékoztatójában elmondta, hogy országosan kiemelt kormányzati cél a hulladékkezelés javítása. Körülbelül egy évvel ezelőtt a kormányzat a DAHUT-ot jelölte ki, hogy egy koncepció keretében 6,3 milliárd forint ráfordítással egy új hulladékgazdálkodási rendszert alakítson ki a megye teljes területén. Ebből közel 900 millió forintot 21 tehergépjármű beszerzésére fordítanak, melyből kedden kilencet adtak át. Öt az AKSD PLUSZ Nonprofit Kft., négy a megye hulladékszolgáltatásában résztvevő más alvállalkozók használatába kerül. Több mint 110 ezer darab 60-110 literes hulladékgyűjtő edényt is vásárolnak. Ám a projekt legfontosabb része az új mechanikai válogatóműhely építése. Az új létesítmény a Vértesi úti hulladéklerakó közelében épülne meg, és a már meglévő infrastruktúrát bővítené. Ide szállítják majd a megye területén működő három regionális válogatóból az előválogatott hulladékot, és szétválasztják a hasznosításra alkalmast a nem alkalmastól. A fő cél a válogatás utáni újrahasznosítás, a lerakott hulladék mennyiségének minimalizálása lesz.

jarmu3Jenei Imre | Fotó: Derencsényi István

Jenei Imre kifejtette, ismételten szeretnék a lakosságban tudatosítani a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát, és a felnövekvő nemzedék figyelmét is ráirányítani erre a kérdésre.

jarmu1Kun Szabolcs, a Bihari Hulladékgazdálkodási Kft. gépkocsivezetője | Fotó: Derencsényi István

Az új válogatóműhely a remények szerint csökkenti majd a nem hasznosítható hulladék mennyiségét. Jenei Imre hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy a lassan már betelő lerakókat ne terheljük tovább, és ne legyen szükség a mezőgazdasági területekből újabb részeket a hulladéktárolásba bevonni.

jarmu2Fotó: Derencsényi István

A projekt befejezése várhatóan 2019. vége, ez a jelenleg intenzív projektmegvalósítási ütemet tekintve teljesíthető.

PtkI