Korszerűsíteni kívánják a hozzáadottérték-adót az Európai Unióban

Akt.:
Brüsszel – Az áfaszabályozás (általános forgalmi adó) korszerűsítése érdekében cselekvési tervet terjesztett elő az Európai Bizottság, hogy a hozzáadottérték-adó rendszere egyszerűbbé, a csalással szemben ellenállóbbá és fokozottabban vállalkozásbaráttá váljon – jelentette be az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztosa csütörtökön Brüsszelben.

Pierre Moscovici elmondta: a szabályokat sürgősen frissíteni kell, hogy jobban támogassák az egységes piacot, megkönnyítsék a határokon átnyúló kereskedelmet, lépést tartsanak napjaink digitális és mobil gazdaságával.

Beszámolt arról, hogy a várt áfabevétel és a ténylegesen beszedett áfa közötti különbség a tagállamokban 2013-ban közel 170 milliárd eurót (1 euró mintegy 310 forint) tett ki. A becslések szerint csak a határokon átnyúló csalás nagyjából 50 milliárd eurós áfakiesést okoz évente az Európai Unióban.

“Rengeteg pénz megy így veszendőbe, amelyet például a növekedés és a foglalkoztatás fellendítésére lehetne fordítani. Ideje már, hogy visszaszerezzük ezt az összeget” – fogalmazott.

Elmondta, hogy a cselekvési terv meghatározza a jövőbeli egységes európai áfarendszer alapelveit. Rövid távú intézkedéseket foganatosít az áfacsalás kezelésére, valamint az áfa mértékének rugalmasabb meghatározására. Kitér az e-kereskedelemre vonatkozó szabályok egyszerűsítésére a digitális egységes piaci stratégiával összefüggésben, valamint a kkv-k tennivalóinak egyszerűsítését szolgáló átfogó áfacsomagra irányuló tervekre is – mondta a biztos.

“Emellett szeretnénk nagyobb autonómiát biztosítani a tagállamoknak azt illetően, hogy miképpen határozzák meg saját kedvezményes áfamértékeiket” – tette hozzá.

Pierre Moscovici elmondta: a jelenlegi szabályok értelmében a tagállamok a nulla százalékos és kedvezményes áfa alkalmazásakor nem térhetnek el az áruk és szolgáltatások előre meghatározott jegyzékétől.

A javaslatban két lehetőség szerepel: az egyik szerint fennmaradna a 15 százalékos minimális általános adómérték, és a tagállamoktól származó információk alapján rendszeresen felülvizsgálnák a kedvezményes áfában részesíthető áruk és szolgáltatások jegyzékét.

A másik lehetőség eltörölné a kedvezményes áfában részesíthető áruk és szolgáltatások jegyzékét. Ez utóbbi esetén biztosítékokat kellene bevezetni a csalás megelőzése és az egységes piacon belüli tisztességtelen adóverseny elkerülése érdekében. Mindkét lehetőség szerint fennmaradna a jelenleg alkalmazandó nulla százalékos és kedvezményes áfa – tette hozzá.

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő nyilatkozata szerint az uniós bizottság javaslata összhangban van az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának (S&D) adócsalás és adóelkerülés elleni stratégiájával.

A jelenlegi rendszer elérte a töréspontot – mondta a képviselő. “Végre felállítunk egy szilárd rendszert, amelynek keretében eredményesen tudunk majd küzdeni az áfacsalások ellen, kiemelt figyelemmel például a mezőgazdasági-élelmiszeripari ágazatra” – tette hozzá.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője közleményében úgy fogalmazott: üdvözli, hogy “az Európai Bizottság végre felébredt Csipkerózsika-álmából, és foglalkozni kezdett az EU egyik legégetőbb pénzügypolitikai problémájával”.

Hangsúlyozza, hogy az unióban működő áfarendszer túlságosan széttagolt és bonyolult. Ebből fakadóan túl sok kiskapuja van, amelyek lehetőséget teremtenek a visszaélésekre, különösen a határokon átnyúló körkörös áfacsalásokra.

“Minden nap, amellyel később történik tényleges változás az áfarendszerben, majdnem napi félmilliárd eurót vesz ki az európai adófizetők zsebéből” – fogalmazott a képviselő.

– MTI –