Korrupcióra nem bukkantak

Akt.:
Képünk a tavaly februári gazdatüntetésen készült a HNP igazgatósága előtt.
Képünk a tavaly februári gazdatüntetésen készült a HNP igazgatósága előtt. - © Fotó: HBN
Debrecen – Legalább 14 földbérleti szerződést meg kell semmisíteni a Hortobágyi Nemzeti Parkban.

A hortobágyi földhaszonbérleti pályázaton vesztes (és ezért állami legelőterület nélkül maradt) állattartó gazdák fülébe is eljutott a hír, mely szerint 14 földbérleti szerződést fel kell bontani a Hortobágyi Nemzeti Parkban a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálatát követően. Erről a vizsgálatot tavaly januárban elrendelő Orbán Viktor beszélt a parlamentben.

Minden ötödik?

– Mi úgy tudjuk, hogy a több száz földbérleti szerződésnek a húsz százalékát valamilyen szempontból kifogásolhatónak találta a Kehi, de már ezzel a tizennéggyel is kiegyeznénk, ha biztosak lehetnénk benne, hogy az újbóli pályáztatás során tényleg olyan gazdákhoz kerülnek ezek a birtoktestek, akik hivatásszerűen állattartásból élnek – válaszolta a Napló megkeresésére Szilágyi László ebesi állattartó gazda. A férfi szerint az ördög ezúttal is a részletekben van, hiszen egyelőre nem tudható, hogy mekkora birtoktestekről van szó, miként az sem, hogy lesz-e ezekre új pályázati kiírás, és ha igen, akkor milyen feltételekkel. A vesztes gazdák korábban a térség országgyűlési képviselőjével is közölték, hogy nem nyugszanak bele a sorsukba, hiszen lassan itt a kihajtás ideje, ám nincs hová hajtani a jószágaikat. Számukra ez létkérdés – mondták.

Kisebb korrekciók

A miniszterelnök szavait megerősítendő, Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára is arról beszélt az országgyűlés mezőgazdasági bizottsága ellenőrző albizottságának az ülésén, hogy a Kehi-vizsgálat alapján a tárca módosította a földbérletek pályázati eljárását. A nyertes pályázóknak előírták, hogy a megkötött haszonbérleti szerződésben vállaltaknak a szerződés teljes időtartama alatt meg kell felelniük (a vesztes gazdák korábban éppen ezt kifogásolták). Szilágyi gazda egyébként jól emlékszik a 80/20 százalékos arányra; ezzel kapcsolatosan az államtitkár arra emlékeztetett, hogy a Kehi a pályázati eljárások mintegy nyolcvan százalékát szabályosnak találta. Hozzátette: a Kehi-vizsgálat eredményeként nem született büntető-feljelentés, és polgári per indítását sem kezdeményezték, mivel korrupció gyanúja nem merült fel a földhaszonbérleti pályázatok kapcsán a Hortobágyi Nemzeti Parkban.

Válasz nélkül…

A Napló a történtek kapcsán a következő kérdésekkel fordult a Földművelésügyi Minisztériumhoz. A Kehi-vizsgálat nyomán pontosan hány földbérleti szerződést kell felbontani a HNP-nél, és mi ennek az oka? Ki és hol hibázott? Lesz-e felelősségre vonás? Holt tart ez a munka, és mikor pályáztatják meg újra az érintett földeket? A tárca közölte, hogy a nemzeti parknál minden olyan haszonbérleti szerződést felülvizsgálnak és ha kell, módosítanak, amelyeknél a Kehi szerint probléma merült fel a pályázati folyamat során.

– Petneházi Attila –


Négy ütemben

Pályázati ütemek száma: 4
Haszonbérbe adott terület: 65 ezer 780 hektár
Érintett birtoktestek száma: 565 darab
Birtoktestek átlagos mérete: 116 hektár
Pályázatra érkezett beadvány: 2323 darab
Érvényesnek bizonyult beadvány: 2095 darab
Megkötött szerződések száma: 762 darab
Vizsgálattal érintett birtoktestek: 428 darab
A Kehi észrevételt tett: 92 esetben

Legalább 14 szerződést kell felbontani a Hortobágyi Nemzeti Parkban
Legalább 14 földbérleti szerződést kell felbontani a Hortobágyi Nemzeti Parkban (HNP) a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálata után – idézte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára a miniszterelnök válaszát az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága Ellenőrző albizottságának hétfői ülésén.


Szúrja a gazdák szemét
Hajdú-Bihar – Berettyóújfalui gazdák az adóhivatalnak írott levelükben konkrét neveket említenek.