Korrupció minden szinten?

Közbeszerzési pályázaton néha többe kerül az irodaszer, mintha a boltban vették volna.

„Amíg előfordulhat az, hogy egy közbeszerzési pályázaton nem a félmilliárd forinttal olcsóbb ajánlatot tevő, hanem az a kivitelező nyer, aki a munkavégzés során úgymond kevésbé zavarja az ott élőket, addig nevetséges lenne a korrupció elleni hatékony állami fellépésről papolni” – hozott példát a saját területükről Miklóssy Ferenc, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke, a Keviép Kft. ügyvezető igazgatója. Mint mondta, a gazdaságon belül az építőiparban a legnagyobb a korrupció, és a helyzet egyre rosszabb lesz.

– Egyáltalán nem ritka az olyan eset, amikor egy-egy munkánál a minőség, sőt az ár is csak másodlagos, hiszen a tendert eleve XY cégre írták ki. Szerintem a korrupció hetven-nyolcvan százaléka a közpénzek elköltése során történik – jelentette ki a szakember.

Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója úgy véli, hogy a politikának saját magán kellene kezdeni a rendcsinálást. Az egyik ismert debreceni építőipari vállalkozó a korrupcióval kapcsolatos érdeklődésünk kapcsán a következő szavakkal hárította el a nyilatkozatot: hazudni nem akarok, ha viszont beszélnék, akkor be is csukhatnám a boltot.

Mi is az a korrupció? KATTINTSON!