Végigettük a Bihari Számadó Napokat

Magyarhomorog ízei
Magyarhomorog ízei - © Fotó: Matey István
Berettyóújfalu – Természetesen nem csak a finom ízekről szólt a Bihari Számadó Napok, de mi mindent megkóstoltunk!

Idén is érdemes volt éhgyomorral menni a nemrég a XVIII. alkalommal megrendezett Bihari Számadó Napokra Berettyóújfaluba. Erre az eseményre ugyanis az önkormányzatok is beneveztek a közfoglalkoztatásban előállított termékekkel.

Körösszegapáti például kóstolóra kínált zsíros kenyeret fűszerpaprikakrémmel, zöldparadicsom-lekvárt, édes és sós süteményeket, csalamádét, emellett bemutatta a száraztésztát és fűszerpaprika-őrleményt is. Óriási volt az érdeklődés, sokan megfordultak a helyi sportcsarnokban, munkatársunk is megízlelte a finomságokat. A nagyközségi önkormányzat szépen díszített standja végül kiérdemelte a Termékdíj I. helyezését.

– Munkánk a közfoglalkoztatásban bontakozik ki. Grozáné Veres Ágnes a fővédnöke a programnak, s mint a település képviselője elhivatott abban, hogy a munkanélkülieknek, a közfoglalkoztatásban munkát vállalók csoportjának értékteremtő munkát biztosítson. Ebben segítem jómagam, mintegy a munkálatok koordinálásában, logisztikai kérdések megoldásában, a termékek előállításának szakmai kivitelezésében is – mondta el Debrenti Mónika a körösszegapáti sikerről.

Jött az ötlet

– A zöld paradicsom ötlete akkor született, mikor már nem akart érni a paradicsom, mert már keveset sütött a nap, nem volt olyan meleg, de még rengeteg éretlen volt belőle, s nem tudtuk, mit kellene tenni vele. Savanyúságnak volt már készítve csalamádé, uborka, így kellett valami új, amiben „örömét leli” a több száz kilogramm felesleges paradicsom is. Pár éve egy tévéműsorban láttam, hogyan készítik a zöldparadicsom-lekvárt és akkor magam is csináltam ilyet, karácsonyi ajándéknak szántam a családnak és örültek neki – mesélte Debrenti Mónika. – A kóstoltatások alkalmával tepertőkrémes kenyérrel kínáltuk, mely kivétel nélkül minden kedves vendégnek nagyon ízlett. Még aki elsőre tétovázott is megkóstolni, mert nem tudta összehozni a sósat az édessel, annak is pozitív véleménye volt róla – hallhattuk és kóstolhattuk.

Roskadozó asztalok

A magyarhomorogiak ugyan díjban nem diadalmaskodtak, de annál többen szerették volna megízlelni az általuk készített zakuszkát és a tökbefőttet (ismerik úgy is, mint hamis ananászbefőtt). Sajnos, a pontos recept titkát megtartották maguknak, de olvasóinknak mutatunk két hasonlóan sikeres leírást ezekről az ételekről. Mayer András berettyóújfalui sajtkészítő és a körösszakáli Pálfi Hús standjánál is volt mi szem-szájnak ingere, de a bakonszegiek és a furtaiak asztala is roskadozott a méztől, a csalamádétól, az eltett reszelt almától.

HBN-Barak Beáta


Hamis ananászkompót

Hozzávalók: 2 kg cukkini vagy spárgatök, 3 dl ananászszirup (vagy bodzaszirup), 3 citrom leve és húsa, 10 dkg cukor (vagy ízlés szerint), 2 cs. vanília vagy 1 rúd, nátrium-benzoát, ha tartani akarjuk

Elkészítése: A tököt meghámozzuk, a belsejét kivesszük, 1-1,5 cm-es darabokra vágjuk. A citromlét rálocsoljuk, időnként belekavarunk, hogy a citrom jól átjárja. 1-2 órát pihenni hagyjuk.

Hozzáadjuk szirupot, a cukrot, és főni tesszük. A forrástól számítva 5 percig főzzük. Levesszük a lángról, és hozzáadjuk a vaníliát (ha rúddal dolgozunk, már az elején beletesszük a kikapart belsejét), és hagyjuk kihűlni. Figyelem: bármilyen aromával, szörppel dolgozhatunk! Üvegbe rakjuk, és hűtőbe tesszük, ha tartani akarjuk, tetejére kevés nátrium-benzoátot szórunk.


Zakuszka

Hozzávalók: 1 kg padlizsán, 1 kg pritamin, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 dl sűrített paradicsomlé, 3 dl olaj, 1-2 babérlevél, só, bors

Elkészítés ideje: 2,5 óra

Elkészítése: Először a padlizsánt megsütjük, ha elkészült, meghámozzuk, félretesszük. Egy kisebb edényben némi olajon megdinszteljük a hagymát, ha kész, azt is félretesszük. A paprikát minél apróbb kockákra vágjuk, és pirítani kezdjük a maradék olajon – addig pirítjuk, amíg minden leve elfő. Ezután mindent, amit eddig elkészítettünk, a legnagyobb lábasunkba összeöntjük, illetve hozzáadjuk a fűszereket és a paradicsomlevet, és kezdhetjük a folyamatos keverést, kis szünetekkel. A forrás után körülbelül két órával éri el azt az állapotot, amikor már kész – ha kicsapódik az olaj, az ezt jelzi. Ekkor adagoljuk kimosott befőttesüvegekbe, és tegyük el, utána már bármikor fogyasztható, bármivel.


Zöldparadicsom-lekvár, ahogy Körösszegapátiban szeretik

Hozzávalók: 1 kg zöld, éretlen paradicsomhoz kell 2 alma és 1 citrom leve és reszelt héja

Elkészítése: Hámozzuk és daraboljuk, majd főzzük sokáig a paradicsomot, míg elfő a leve, 2-3 óra alatt. Pépesítjük, majd ízesítjük: minden kg paradicsomhoz 10 dkg cukor, kevés vanília, fahéj és dzsemfix kell a jobb állagért. Szép üvegekbe téve csodás ajándék és nem utolsósorban nagyon finom húsokhoz, főleg sült sertés- vagy marhahúsokhoz.


Immár 18. alkalommal nyílt meg a Bihari Számadó Napok
Berettyóújfalu – Kiállítás, vásár és szakmai előadások vártak a Kabos Endre Városi Sportcsarnokban.
Körösszegapáti.
HAON.HU


hirdetés