Ügyesen szelektálunk, és ez lesz a jövő

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Magánarchívum
Hajdú-Bihar – A hulladékgyűjtő szigetek száma nem nőni, hanem csökkenni fog.

A Bihari Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. 4 hektáron fekvő lerakójába körülbelül 20 ezer tonna települési (vegyes) hulladék kerül 42 településről évente. A telep szabad kapacitása körülbelül 40 százalék, így hozzávetőlegesen 10-15 évig lesz még elég hely az oda érkező hulladéknak a későbbiekben megvalósuló hulladékgazdálkodás függvényében – tájékoztatott Simon Péter ügyvezető.

A cég körzetében 40 településen 189 szelektív hulladékgyűjtő sziget, összesen 650 konténer van. A szigetek száma nem nő, hanem a jövőben fokozatosan bevezetendő, házhoz menő szelektív gyűjtéssel megszűnik, illetve csak az üveggyűjtők maradnak a szigeteken. Várhatóan a közeljövőben megjelennek azok a jogszabályok, amelyek részletesen szabályozzák ezt.

– Sajnos a lerakóba került vegyes települési hulladék közel 20 százaléka műanyag, és a biológiailag lebomló anyagok is nagy százalékban fordulnak elő. Ezért is kell nagy hangsúlyt fektetni a szelektív hulladékgyűjtésre és a már háztartásokban történő szelektálásra, illetve komposztálásra. Tavaly 44 840 kg üveget, 21 230 kg papírt, 43 720 kg műanyag csomagolási hulladékot sikerült átadni a hasznosítónak, ami csökkenést mutat. A szelektív szigetekről beérkező hulladékok hasznosítható aránya romlott, vannak, akik a vegyes hulladékaikat is a szelektív edényzetben helyezik el, a szigetek környékét pedig illegális hulladéklerakóként használják. Társaságunk külön zsákot biztosít a lakosságnak a háztartásukban keletkező többlethulladékok elhelyezésére. Az is előfordul, hogy a szelektív hulladékokat megpróbálják jogosultsággal, engedéllyel nem rendelkezők is begyűjteni – folytatta az ügyvezető.

Házhoz megy

Egyelőre csak Berettyóújfaluban, a cég telephelyén működik a házhoz menő gyűjtés, amely során nagyon jó arányban tudnak hasznosítható anyagokhoz, másodnyersanyaghoz jutni. Annak könnyen találnak piacot, mert a keresleti oldal élénkült az utóbbi időben, ezért egészséges versenyhelyzet alakult ki a felvevő piacon, ami a magasabb átvételi árakat garantálja.

– A papírt közvetlen hasznosítónak adjuk át, újrahasznosítják. A további anyagokat egy debreceni begyűjtőn keresztül adjuk át. Lényegesen „tisztább”, jobb minőségű az így beérkezett szelektív hulladék összetétele. A lakosok jól szelektálnak. Az ilyen módon összegyűjtött hulladékok csupán 5-6 százaléka nem hasznosítható – mondta az ügyvezető. Hozzátette, a műanyagot minimum 6 frakcióra válogatják anyaguk, illetve színük szerint. Külön kerül a papír, a fólia, a PET, a HDPE flakon+PP, a fém csomagolási hulladék, a tetra pack, (és a szemét, ami a lerakóra kerül, mivel hasznosításra nem alkalmas).

A szelektív hulladékgyűjtés költségeit nem fedezik az értékesítésből származó bevételek, ahhoz, hogy ez rentábilisan fenntartható legyen mindenképpen szükséges az állami támogatás – tudtuk meg.

HBN


Kinek szolgáltat?

A Bihari Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. 42 településen végez szolgáltatást: Ártánd, Bakonszeg, Báránd, Bedő, Berekböszörmény, Berettyóújfalu, Bihardancsháza, Biharkeresztes, Biharnagybajom, Bihartorda, Bojt, Csökmő, Darvas, Derecske, Esztár, Földes, Furta, Gáborján, Hencida, Kismarja, Komádi, Konyár, Körösszakál, Körösszegapáti, Magyarhomorog, Mezőpeterd, Mezősas, Nagykereki, Nagyrábé, Pocsaj, Püspökladány, Sáp, Sárrétudvari, Szentpéterszeg, Szerep, Tetétlen, Tépe, Told, Újiráz, Váncsod, Vekerd, Zsáka.Körösszegapáti.
HAON.HU


hirdetés