Semmilyen intézkedést nem kellett még tenni madárinfluenza miatt

Semmilyen intézkedést nem kellett még tenni madárinfluenza miatt
© Illusztráció: Getty Images
Körösszakál – Madárinfluenza-riadót rendelt el a romániai Bihar megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság, miután egy közeli, magyarországi gazdaságban is megjelent a kór. Ezt egy romániai hírügynökségre hivatkozva tette közzé az Objektív Hírügynökség hétfőn este, azt is megírva, hogy a Békés megyei Biharugrán, egy kacsafarmon észlelték a betegséget. Emiatt a gócponttól 10 kilométeres körzeten belül lévő romániai településekre is kiterjed a készültség.

Mivel a magyarországi részen is találhatók települések ilyen távolságra Biharugrától, szerettünk volna információt kérni az itteni Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól, a Nébihtől, de csak csütörtökre ígértek választ.

Az érintett települések, Komádi, Magyarhomorog és Körösszakál közül az utóbbi polgármesterével, Pálfi Tamással beszéltünk, aki elmondta, mindössze a baromfiállományt kellett összeírniuk és jelenteniük a Nébihnek, mert csak megfigyelési körzetnek számítanak, három kilométeren belül kellene fokozott intézkedéseket végrehajtaniuk. A Nébih válaszára még visszatérünk.

HBN–ÉPKörösszegapáti.
HAON.HU


hirdetés