Körbejártak a bazsalikomcsokorral

Körbejártak a bazsalikomcsokorral
© Fotó: Vmirjáncki József
Körösszegapáti – A találkozás révén a pap értesülhet a hívek fontosabb családi történéseiről is.

Az új esztendő második napja is nevezetes az ortodox hívek számára – ekkor lakásukban várják papjukat házszentelésre.

Csengőszó és tárt kapuk

Az idén sem történt ez másképp. Az egyház küldöttei az ortodox templomban készültek a házszentelő útra. Dr. Origen Sabau ortodox tisztelendő, Blága János kántor, Szakadáti Tibor presbiter, valamint két fiatal: Darius Sabau és Bereczki Ádám a templomi közös imádkozás után indultak a házakhoz.

Ilyenkor csengőszóval előre jelzik érkezésüket, a hívek pedig úgy fogadják őket, hogy előre kitárják az utcai kaput és a ház bejárati ajtaját, de az egyes helyiségekét is, ugyanis a hagyomány szerint a papnak a házszenteléskor nem szabad érinteni a kilincset. Az utcára nyitva lévő kapu azt is jelzi, hogy várják az egyház küldötteit a házszentelésre. A papot a gazda égő gyertyával köszönti, majd a tisztelendő a szentelt vízbe mártott bazsalikomcsokorral meghinti a ház szobáit, bútorait, megszenteli a házban lakókat.

Egy kis beszélgetés

A házszentelés befejezése után a presbiter falinaptárt és kalendáriumot ad a ház gazdájának, aki süteménnyel és itallal kínálja a megjelenteket. Rövid idő marad egy kis beszélgetésre is. Ez a találkozás lehetőséget kínál arra, hogy a pap értesüljön arról, milyen fontosabb események történtek a hívek családjában.

haz-5

Fotó: Vmirjáncki József

A szertatás végeztével a gazda pénzt ad a küldötteknek, egy perselybe téve. A csapat ezután már megy is a következő házhoz – várják őket.

HBN–Vmirjáncki JózsefKörösszegapáti.
HAON.HU


hirdetés