Hamarosan választunk a jelöltek közül

Akt.:
„Egyéniben” április 14-ig lesz végső eredmény
„Egyéniben” április 14-ig lesz végső eredmény - © Fotó: Derencsényi István
Hajdú-Bihar – Egyéni jelöltekre és párt- vagy nemzetiségi listára lehet szavazni április 8-án.

Összesen 105 jelöltet vett nyilvántartásba Hajdú-Biharban a területi választási iroda. Ez a szám 21-gyel több, mint 2014-ben, amikor 84-en versengtek a Parlamentbe jutásért.

A Parlament összetétele

Hazánkban ezúttal az adott szavazóhelyiségben szavazni 2018. április 8-án 6-tól 19 óráig lehet. A leendő 199 képviselő közül 106-an egyéni választókerületben szereznek mandátumot, 93-an pedig országos listán jutnak a Parlamentbe. A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár a lakcíme szerinti egyéni választókerületi jelöltre és egy pártlistára szavazhat.

A magyarországi lakcímmel rendelkező, a szavazóköri névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő személy a lakcíme szerinti egyéni választókerületi jelöltre és nemzetiségének listájára, ennek hiányában egy pártlistára szavazhat a húsvétot követő vasárnapon.

Hajdú-Bihar - Százöt jelöltet vettek nyilvántartásba Hajdú-Biharban az országgyűlési választásra – nézze meg, kik azok! Összesen 105 jelöltet vett nyilvántartásba Hajdú-Biharban a területi választási iroda. Ez a szám 21-gyel több, mint 2014-ben, amikor 84-en versengtek a Parlamentbe jutásért. ...

Dobi Csabától, a területi választási iroda vezetőjétől megtudtuk továbbá: a szavazás napján lakóhelyétől távol tartózkodó választópolgár belföldön az általa megjelölt településen átjelentkezéssel, külföldön hazánk külképviseletein szavazhat.

Az átjelentkezési kérelmet az a – lakcíme szerinti szavazóköri névjegyzékben szereplő – választópolgár nyújthatja be, aki a szavazás napján Magyarország területén, de a magyarországi lakcíme szerinti szavazókörtől eltérő szavazókörben tartózkodik. A kérelemnek a helyi választási irodához április 6-án 16 óráig kell megérkeznie.

Átjelentkezés, mozgó urna

A külképviseleti névjegyzékbe való felvételre irányuló kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, a szavazás napján külföldön tartózkodó választó nyújthat be. A kérelemnek a helyi választási irodához március 31-én 16 óráig kell megérkeznie. A levélben szavazók névjegyzékében szereplő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár (tipikusan a határon túli magyarok) levélben adhatja le szavazatát egy pártlistára.

A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár személyesen szavazhat az értesítőn feltüntetett szavazóhelyiségben, míg a mozgásában korlátozott választópolgár mozgóurnát kérhet. A mozgóurna iránti kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága, fogva tartása miatt gátolt választópolgár nyújthatja be legkésőbb április 6-án 16 óráig a helyi választási irodához, valamint április 8-án, legkésőbb 15 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz.

Az eredmény megállapítása

Az országgyűlési képviselők választása egyfordulós. Sem érvényességi, sem eredményességi küszöb nincs. Az egyéni választókerületben az a jelölt lesz országgyűlési képviselő, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta. Szavazategyenlőség esetén időközi választást kell tartani. Nem szerezhet mandátumot az a pártlista, amely a pártlistákra és a nemzetiségi listákra leadott összes érvényes szavazat legalább 5 százalékát nem érte el. Közös pártlista esetén ez a határ 10, kettőnél több párt által állított közös pártlista esetében 15 százalék.

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság legkésőbb április 14-én állapítja meg az egyéni választókerületi eredményt, a Nemzeti Választási Bizottság pedig legkésőbb április 27-én állapítja meg a választás országos listás eredményét.

A választópolgárok

Hajdú-Biharban csaknem 434 ezer választópolgár van, akiknek 466 szavazókört alakítanak ki. A Debrecenhez tartozó 3 választókerületben 222,2 ezer választópolgár járulhat urnákhoz a 204 szavazókörben. A 4-es kerületben (berettyóújfalui székhellyel) 92 szavazókörben voksolhat a 69,2 ezer választópolgár.

A szoboszlói központú 5. kerületben 71,2 ezer választót és 86 szavazókört tartanak nyilván, míg a 6-os kerületben (székhely: Hajdúböszörmény) a 71,3 ezer választót 84 szavazókör fogadja április 8-án, vasárnap.

– Vass Attila –Körösszegapáti.
HAON.HU


hirdetés