Égő gyertya a gazda kezében

Akt.:
Égő gyertya a gazda kezében
© Fotó: Vmirjáncki József
Körösszakál, Körösszegapáti – Régi szokást ápolnak évről évre, az esztendő első napjaiban az országhatármenti, román nemzetiségű falvakban.

A sok egyházi szokás között ez is megmaradt az ortodox vallásúak körében.

Körösszakálban Ionut Teodor Negrau ortodox pap, Moldovan Mircea Calin kántor és Pacsika István, Czirók István, Bőr Ferenc és Spulnyik Tamás indultak el a házakhoz. A faluban Monok Mihály és felesége Irénke egy másik háznál Berke János, felesége és gyermekei Virág és Zsolt fogadta a házszentelőket. Körösszegapátiban dr. Origen Sabau ortodox esperes, Blága János kántor, Juhász Tivadar presbiter, a gyerekek Darius Origen és Bereczki Ádám kíséretében keresik fel az ortodox híveket. Apátiban elsőnek Berke Jánosné Ilonka néni, majd Szónya Sándor és felesége, Marika, valamint Kardos Józsefné Irénke és egy másik háznál Kormánszky Alexandr és családja házát és lakóit szentelte meg a tisztelendő.

Találkoznak lelki vezetőjükkel

A háziak már az utcai kapu kitárásával jelezték, hogy várják a szentelők kis csapatát. A lakásban égő gyertya van a gazda kezében. A pap a nála lévő bazsalikomos csokrot szentelt vízbe mártja, s azzal hinti be a lakást és annak lakóit. A házigazda hellyel és tésztával kínálja a vendégeket. A beszélgetésre rövid idő marad, de arra még igen, hogy számba vegyék az esetleges változásokat, köztük a háznál lakók személyénél történik. Ilyenkor osztják ki a román nyelvű falinaptárokat és kalendáriumokat is. A szentelők elbocsátása előtt a házszentelésen megjelent gyermekeknek pénzt adnak, amelyet a náluk lévő perselybe tesznek bele.

HBN–VJ, ERDON


A bibliai történet

A házszentelés eredete a kánai menyegzőre vezethető vissza, amikor Jézus a vizet borrá változtatta. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy Krisztus ekkor művelte az első csodáját. Bement egy házba és az ő jelenlétével megszentelte a hajlékot (a történetben ezen van a lényeg), vagyis segítséget, áldást vitt az ott élő szegény családnak. Ennek emlékére alakult ki aztán a katolikus egyházban, hogy a vallásos emberek évente legalább egyszer meghívják a papot (ahogyan annak idején Jézust, az édesanyját és az apostolait is meghívták a menyegzőre) az ő lakásukba, hogy vigye el hozzájuk Krisztust, hogy az áldásával a gonosz lélek támadásaitól oltalmazza a házat és a benne lakókat. Faluhelyen – így Körösszakálban és Körösszegapátiban is – még él a hagyomány, hogy a plébánosok, a ministránsok vagy a kántor által kisérve becsengetnek minden házba.Körösszegapáti.
HAON.HU


hirdetés