Csorbalevestől a templomkertig

Csorbalevestől a templomkertig
© Fotó: Vmirjáncki József
Körösszegapáti – Tartalmas programokkal várták a diákokat a nemzetiségi hét szervezői.

Hatalmas sikere volt ebben az évben is a település általános iskolájában megrendezett nemzetiségi hétnek. Az esemény jelentőségét az adja, hogy az országhatár-menti, mintegy ezer lakosú településen jelentős számban élnek román nemzetiségűek.

A tanárnő konyhájából

A rendezvénysorozat első napján a megmérettetést vállaló 13 mesemondó román nyelven mondta el a kiválasztott és megtanult mesét. A nemzetiségi hét második napján román ízekkel ismerkedhettek a gyermekek és a felnőttek. Megkóstolhatták a gombócos csorbalevest, amelyet Oláh Ildikó tanárnő készített a saját konyhájában. Utána megízlelték a káposztás lepényt, az oláh palacsintát, ez túróval, káposztával és krumplival töltve került az asztalra. A süteményeket Kalugyer Hermina készítette.

A következő napon a tanulóknak az eddig tanult, vagy olvasott versek, olvasmányok tartalmáról, szereplőiről készíthettek illusztrációt. A felhívásra 40 alkotás készült, a képeket az iskola egyik folyosóján mutatták be. A sorrendet a nevelőtestület tagjai szavazata alapján állapítottak meg.

A nemzetiségi hét zárásaként, a rendezvénysorozaton legjobban szerepelt tanulók ellátogattak a falu egyik nevezetességébe, a román ortodox templomba és a kertjében kialakított szabadidő parkba. A templomot, a freskókat, az ikonosztázt dr. Origen Sabau ortodox esperes mutatta be.

HBN–VJ


Eredmények

Mesemondás:
1. Váradi Krisztián, Kovács Ádám László
2. Groza Zsófia, Lauff Reghina Alexandra
3. Papp Réka, Molnár Laura

Illusztráció:
1. Papp Réka, Balogh János Gergő
2. Brágya Emese, Molnár Norbert
3. Karancsi Elizabet, Monok Sándor
Körösszegapáti.
HAON.HU

További hírek a haon-sportoldal kategóriából


hirdetés