Amikor mínusz 28 fokos hidegre ébredt Körösszegapáti

Több mint másfél hónapig tartott a nagy hideg
Több mint másfél hónapig tartott a nagy hideg - © Fotó: Vmirjáncki József
Körösszegapáti – Sokszor fejezzük ki nemtetszésünket az enyhe tél miatt; alig három évtizede kegyetlen időnk volt.

Az 1986/87-es télről van szó, amikor nagyon hideg volt a mostani időjáráshoz viszonyítva. 1987. január 13-a reggelére mínusz 28 fokra szaladt le a hőmérséklet a faluban.

Fotó: Vmirjáncki József

Az akkori télnek az volt az érdekessége, hogy amikor beállt a nagy hideg, több mint másfél hónapon át tartott. Ennek a hidegnek nagyon örültek a fiatalok. A tanárok a gyerekek segítségével letakarították a havat az iskolaudvaron lévő kézilabdapályáról. A pálya szélén lévő hókupac megfogta a vizet, mert a vízmű szakemberei vízzel árasztották el a pályát. Másnap reggelre nagyon jó jég várta a gyerekeket. A szabadidőben sokan ott tanultak meg korcsolyázni. Az iskolai szék hajlított fém alja jól csúszott a jégen, abba lehetett kapaszkodni, de később már nem volt rá szükség.

Nem volt megfázás

Az úttörőcsapat vezetője Debrecenben 15 pár korcsolyát vásárolt a sportboltból. (A bolt vezetője kétszer is megkérdezte: valóban 15 párat kérnek?!) A gyerek kiválasztotta a neki megfelelő nagyságút, majd felerősítette a bakancsára. Akkor még kevés gyereknek volt korcsolyája cipővel együtt. Főleg a fiúk jégkorongoztak. Csapatok alakultak. Az ügyeleteseknek nem kellett a szünetben kiküldeni a tanulókat a tanteremből és a folyosóról a szabadba, mindenki örömmel ment, önként. A gyerekek pedig szinte egész nap az iskolában tartózkodtak. A település lakói, de az átutazók is mosolyogva figyelték, hogy Körösszegapátiban a gyerekek táskával a kézben, hokiütővel a vállon (amire ráakasztották a korcsolyát) jártak az iskolába.

Fotó: Vmirjáncki József

Azon a télen nem volt megfázásos, influenzás megbetegedés az iskolában. Erről az időszakról a Napló 1987. január 31-i számában is olvashattunk.

– Vmirjáncki József –


Téliesre fordul az időjárás az új év első hetében
Budapest - Téliesre fordul az időjárás az új év első hetében: lehűlésre kell készülni, helyenként mínusz 10 Celsius-fok körüli hideg lesz, emellett többször várható havazás is - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez...

Mínuszokra virrad újév napján
Hajdú-Bihar - Szombaton fagy­pont feletti hőmérséklet, párás idő, olykor felszakadozó felhőzet valószínűsíthető az Eumet.hu előrejelzése szerint. Vasárnap egyre erősebb északnyugati szél érkezik az országba, amely szilveszter napjára az északkeleti, keleti térségben is megerősödik. Fagyos időben ...Körösszegapáti.
HAON.HU


hirdetés