Környezetkárosítás miatt indult nyomozás

Akt.:
A kilenc mintavételi hely egyikéből több nagyméretű betondarabot fordított ki a markolókanál
A kilenc mintavételi hely egyikéből több nagyméretű betondarabot fordított ki a markolókanál - © Fotó: Magánarchívum
Hortobágy – Megdöbbentő hír jutott el szerkesztőségünkbe, mely szerint a Hortobágyi Nemzeti Park területén, a Pente-zugban található, az őstulkok szálláshelyéül szolgáló hodály újraépítése, illetve a hozzátartozó épület és tartozékai felújítása közben keletkezett hulladékot, építési törmeléket és szemetet a helyszínen földelték el. A HNP igazgatóságtól kérdésünkre azt az információt kaptuk, hogy a bejelentést májusban kapták egy nevét elhallgató szemtanútól, aki – állítja – maga is az építkezésen dolgozott. Ennek nyomán a környezetvédelmi hatóság több helyen mintavételezést végzett, kiderült, a bejelentésnek van valós alapja, így a HNP feljelentést tett a rendőrségen, amit a megyei főkapitányságtól kapott információ is megerősített.

Vakolóanyagtól, a besült betonon keresztül a lecserélt nádtetőn át, mindent a helyszínen ástak el a hodály építése közben – közölte velünk egy ismeretlen, aki maga is dolgozott a pente-zugi építkezésen. Mint kiderült, a Hortobágyi Nemzeti Park vadló- és őstulokállományának ellátását szolgáló beruházást érinti a bejelentése, amit azért tett meg névtelenül, mert tart az esetleges következményektől.

Ezek után a nemzeti park igazgatóságán érdeklődtünk a bejelentés valóságtartalmáról, amit Olajos Péter szakmai igazgatóhelyettes megerősített. Elmondta, idén május 24-én érkezett hozzájuk egy névtelen levél amelynek küldője azt írta, hogy a kivitelező Magyar Mélyépítő Kft. az építkezéskor keletkezett szemetet, sittet, törmeléket gépeivel a helyszínen elásta. Ezeket az Árkus-ér felőli oldalon egy közel 3 ezer négyzetméteres, a Malomháza felé eső oldalon pedig egy 200 négyzetméteres gödörbe húzták be markolóval.

Megtalált anyagok

A levél tartalmát az igazgatóság továbbította a kormányhivatalhoz tartozó környezetvédelmi hatósághoz kérve a bejelentés kivizsgálását, mivel a hodály egy fokozottan védett területen található. A helyszíni szemlét a környezetvédelmi és természetvédelmi főosztály két munkatársa a HNPI két munkatársának a jelenlétében június másodikán végezte el. Összesen kilenc feltáró gödröt ástak a levélben megjelölt helyeken, és négyből különböző anyagok kerültek elő, egy helyen pedig a felszínen égetett tégla darabokat találtak. Erről a főosztály munkatársai jegyzőkönyvet készítettek, de hatáskör hiányában az ügyet áttették a területileg illetékes balmazújvárosi jegyzőnek, aki június 30-ai levelében kért tájékoztatást a HNPI-től arról, hogy milyen intézkedést terveznek.

m2

Fotó: Magánarchívum

A folytatásban – mint azt Olajos Pétertől megtudtuk – a nemzeti park igazgatóság jelezte a jegyzőnek, hogy a HNPI bízta meg a Magyar Mélyépítő Kft-t. az ottani beruházás elvégzésével, és a bejelentést követő vizsgálaton környezetkárosítás gyanúja merült fel, egyben belső vizsgálatot is elrendeltek. Ennek eredményeként július második felében rendőrségi feljelentést tettek, amiről szintén tájékoztatták a jegyzőt. Elmondta még, hogy a KEOP-os pályázat keretében megvalósított beruházás során a korábbi hodályt teljesen lebontották, és több száz állat téli szálláshelyéül szolgáló újat építettek a helyére. Ennek során az építési területen nagy volt a mozgás, ráadásul a kiporozódást elkerülendő leponyvázott teherautók jártak ki-be az építkezésről, ezért a területen szolgálatot teljesítő természetvédelmi őr nem láthatta, mit hoznak, visznek azokon. A bennünket először megkereső ismeretlen ugyanis arról is beszélt, hogy nemcsak ottani építési törmeléket, köztük a lebontott hodály nádtetejét ásták el, hanem máshonnan is vittek oda sittet. Nem hogy azt, de még a helyben keletkezőt is el kellett volna mind egy szálig szállítani a kivitelezői szerződés szerint – tájékoztatott Olajos Péter.

Semmi sem biztos (?)

Megkerestük a fővállalkozó, a hajdúszoboszlói telephelyű Magyar Mélyépítő Kft. ügyvezető igazgatóját is. Dudás Róbert elmondta, tud a feljelentésről, illetve a nyomozásról, ami ismeretlen tettes ellen folyik. Hozzátette, ezen kívül nem sokat tud az egészről, sem a környezetkárosítás mértékét, sem azt, hogy egyáltalán megtörtént-e. Mivel akkoriban még nem ő volt a cég ügyvezetője, nem is keresték a rendőrök, néhány munkatársukat már kihallgatták, de ők sem tudnak arról, hogy valakit vagy valamelyik céget meggyanúsítottak volna, hiszen több alvállalkozó is végzett munkát a beruházás során. Ráadásul az sem tisztázott, mikor került a földbe a szemét és törmelék. Úgy véli, valamelyik rosszakarójuk akarja ezzel befeketíteni a kft.-t, amelynek azonban ehhez nincs köze.

Szakértő bevonásával

Hogy valójában mi mindent rejt ott a föld? A mintavétel szerint például az egyik helyen egy méter mélyről 4 darab sörös doboz és műanyag darabok, a másikon fél méterről 10-15 centiméter vastagságú betonlapok és egy–két centi vastag egy–másfél négyzetméteres műanyag vagy gumi darabok kerültek elő. Feltehetően az elbontott hodály nádtetejének egy darabját is megtalálták, mint ahogyan a tetőszerkezetből részeket, illetve műanyag pántolószalagot is. Ezek után nem kizárt, hogy a részletes feltárás során előkerülnek az ismeretlen telefonáló által említett fólia darabok, cementes zsákok és PET-palackok is.

Érdeklődésünkre a rendőrség közölte, a Balmazújvárosi Rendőrkapitányság környezetkárosítás bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. Széleskörű adatgyűjtést végeztek és több tanút hallgattak ki, az eljárás jelenleg szakértő bevonásával folyamatban van.

– Égerházi Péter –


Kiemelt kísérleti terület

Hogy miért volt fontos a vadló és őstulok törzsállomány tartási körülményeinek, téli szálláshelyének a fejlesztése 250-250 millió forintos beruházással Pente-zugban? Olajos Péter elmondta, a nemzeti park területén egy természetvédelmi program keretében a csaknem kihalt Przewalski-lovak fajvédelmi programjához 2300 hektárt bekerítettek, ahol ezek a vadlovak (ma már 330-an) kedvükre élhetnek. Ezen a területen egy hasonló programban tenyésztik a Heck-marhát, amely többszöri visszakeresztezéssel az őstulokra emlékeztet. Ezek szálláshelye a hodály, ahová idén télen 300 egyedet hajtanak majd be.

hirdetés