Kormányvédelem alatt az első ausztrál szent neve

Az ausztrál kormány hétfőn bejelentette, hogy különleges jogi védelem alá helyezték Mary MacKillop nővér nevét, akit vasárnap fog szenté avatni a Vatikán. MacKillop lesz az első ausztrál, akit szentté avat a római katolikus egyház.

A döntés értelmében miniszteri engedély kell ahhoz, hogy valaki az apáca nevét használja fel cégnévként – áll az ausztrál kormányfő közleményében. A törvénymódosítással a “Mary MacKillop“, “Szent MacKillop” vagy más, a nővérre utaló cégnév használatát korlátozzák, és egyéni elbírálás alapján döntenek az engedély megadásáról.

Julia Gillard ausztrál kormányfő elmondása szerint ezzel is jelzik, hogy a nővér szentté avatása milyen fontos esemény több millió ausztrál számára. Ez a legmagasabb szintű védelem, amelyet egy ausztrál személynévnek adhatnak. Eddig csak egy ausztrál részesült ebben a védelemben, a legendás krikettjátékos, Sir Donald Bradman.

Mary MacKillop nővért vasárnap fogja szentté avatni XVI. Benedek pápa a Vatikánban

Mary MacKillop nővért vasárnap fogja szentté avatni XVI. Benedek pápa a Vatikánban. Ő lesz az első ausztrál szent. A nővért 1995-ben avatta boldoggá II. János Pál pápa, miután hivatalosan is elismerte az egyház, hogy MacKillop csodát tett, amikor 52 évvel halála után meggyógyult egy leukémiában szenvedő nő, a hozzá intézett imák hatására. A római katolikus egyház decemberben ismerte el a szentté avatáshoz szükséges második csodáját, amely szerint 1993-ban egy rákbeteget gyógyított meg.

– Független Hírügynökség –Sporthírek