Kormányválsággal fenyeget az új nagykövetekről szóló vita Csehországban

Prága/Bécs, 2013. április 23., kedd (MTI) – Kormányválsággal fenyeget az új nagykövetek kinevezéséről immár néhány hete folyó nyílt vita Csehországban.

Milos Zeman cseh államfő ausztriai látogatása során kedden Bécsben újságíróknak azt mondta: amennyiben az új nagykövetekről továbbra sem tud megegyezni Karel Schwarzenberg külügyminiszterrel, akkor Petr Necas miniszterelnök beleegyezését fogja kérni ez ügyben. Schwarzenberg azonnal reagált és figyelmeztette a miniszterelnököt: ha Necas belemegy ebbe a játékba, akkor az általa vezetett TOP 09 párt távozik a koalícióból, ami a kormány azonnali bukását jelentené.

“Bízom abban, hogy ezek a viták hamarosan véget érnek. A Cseh Köztársaság alkotmánya ugyanis egészen világosan kimondja, hogy a nagyköveteket a köztársasági elnök nevezi ki, s ezt a kinevezést a miniszterelnöknek is alá kell írnia” – mondta Zeman újságíróknak Bécsben. “Két lehetőség van tehát: vagy megegyezek a külügyminiszterrel, vagy a miniszterelnökkel” – tette hozzá az államfő.

“A miniszterelnök úrnak tudatosítani kell, hogy kormányfőként ezt lenne az utolsó tevékenysége. És nemcsak én távoznék a kormányból – az senkit sem zavarna – hanem egész pártunk (TOP 09) elhagyná a koalíciót és a kormányt” – mondta Schwarzenberg a Právo című független napilapnak Prágában.

Schwarzenberg szerint lehetetlen úgy magyarázni az alkotmányt, hogy a nagykövetek kinevezésekor nincs szükség a külügyminiszter beleegyezésére. “Akkor nyugdíjba mehetnék és egyáltalán nem kellene dolgoznom, mert teljesen felesleges lenne. Ha a külügyminiszternek nincs döntő befolyása a nagykövetek kinevezésére, akkor elveszik politikája megvalósításának eszközeit. Ez értelmetlen” – magyarázta álláspontját a cseh diplomácia irányítója.

“A TOP 09 párt ezt az álláspontot százszázalékosan támogatja” – jelentette ki Jaromír Drábek, a párt alelnöke.

Az új nagykövetek témája jó egy hónapja került a cseh közvélemény érdeklődésének a homlokterébe, amikor Zeman bejelentette, hogy elődje Václav Klaus feleségét, Lívia Klausovát szeretné látni a pozsonyi cseh nagykövetség élén.

Schwarzenberg Klausová kinevezését határozottan elutasítja. Egy televíziós vitában azt mondta, a köztársasági elnök, illetve a külügyminisztérium között az új nagykövetek kinevezéséről kibontakozott vita lényegében arról szól, hogy a jövőben kinek legyen döntő szava a cseh diplomáciában.

Schwarzenberg úgy látja, hogy Zeman nagyobb jogköröket akar magának, mert úgy véli, hogy Csehország első, közvetlenül megválasztott elnökeként elődjeinél erősebb a felhatalmazása.

Ezt látszik megerősíteni Hynek Kmoníceknek, az államfői iroda külkapcsolatokért felelős vezetőjének a Právoban megjelent interjúja. Kmonícek szerint “egy, a kormánypártok szavazóinál jóval nagyobb számú szavazó által közvetlenül megválasztott elnök olyan súlykategória, amivel számolni kellene”.

– MTI –