Kormánymilliárdok a belvízvédelemre

A kormányzati milliárdoktól és a megelőző munkától várják a hatékony ár- év belvízvédelmet.

A megyei belvízi védekezés helyzete

Szakasz Védelmi fokozat
Bodrogköz (2 szakasz) I. és II.
Taktaköz (1 szakasz) I.
Dél-Borsod (2 szakasz) I.
Taktaköz (1 szakasz) I.


Bár nincs közvetlen árvízi kockázat, a megszokottnál korábban érkezett belvíz is jelzi, hogy nagyon gyors tavaszi olvadás és a távlatokban csapadékosnak előre jelzett februári, márciusi időjárás ismét bel- és árvizes katasztrófahelyzetet idézhet elő folyóink környékén.

Ennek esélyét erősíti, hogy nagy folyók – különösen a térségünket érintő Tisza – külföldi vízgyűjtő területén már most hatalmas hómennyiség halmozódott fel. Borsod-Abaúj-Zemplén ezek miatt is azon megyék közé tartozik, amelyekben a nagy árvíz előfordulásának kockázata a kiemelt kategóriába tartozik.

Elsősorban a már most érezhető bel- és a várható árvízi károk megelőzésének érdekében a kormányfő kezdeményezésére – Gyárfás Ildikó, a megyei védelmi bizottság elnökének vezetésével – hétfőn megalakult a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Operatív Törzs, amelynek feladata, hogy összefogja a szakhatóságok és szakszervek megelőző munkáját. A kormány a feladat ellátásához országosan – négy forrásból – 5,3 milliárd forintot biztosít.

Csak a szivattyúkban bízhatunk…

Gyárfás Ildikó, a Borsod-Abaúj-Zempléni Védelmi Bizottság elnökének vezetésével hétfőn megalakult a megyei operatív törzs, amely koordinálni hivatott a térség belvízvédelmi – később pedig – árvízvédelmi munkálatait. A testületben a vízügyi igazgatóság, a födművelésügyi hivatal és a katasztrófavédelerm képviselteti magát. Gyárfás Ildikó a törzs megalakulását követő tájékoztatóján elmondta, hogy az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt a belvízprobléma országos méreteket öltött, ám a kormány a nyolc legveszélyeztetettebb megyében – köztük Borsod-Abaúj-Zemplénben – kiemelt figyelmet fordít a későbbi katasztrófahelyzet megelőzésére. A rendelkezésre álló pénzügyi forrásokat – a költségvetési tartalék terhére – 2 milliárddal egészítették ki, ezáltal országosan 5,3 milliárd forintból finanszírozzák a megelőzést és kárelhárítást. A keret – az operatív törzs vezérletével – a védelmi bizottságok által elrendelt intézkedések költségeit biztosítja. 

Nagy a talajtelítettség 

Pados Imre, az Ékövízig igazgatója a legfrissebb ár- és belvízvédelmi helyzetet vázolva elmondta, hogy az utóbbi egy-két nap fagyosabb időjárása lelassította a belvíz előretörését, az árvízről pedig egyelőre szó sincs, sőt apadnak térségünk folyói. „Az igazi probléma az, hogy a földek víztelítettsége 90-100 százalékos, ami azt jelenti, hogy újabb belvizesedés esetén már képtelen lenne magába szívni as vizet – magyarázta a szakember. – Ennek jelentősége a tavaszi olvadáskor érezhető majd igazán. Mindezt tetézheti, hogy a folyók külfölédi vízgyűjtő területén már most 3,5-4 köbkilométernyi hóréteg található. Ha jönne egy esetleges gyors olvadás és ez egyszerre zúdulna a folyókba, akkor a következmények tényleg katrasztrofálisak lehetnének”.

Mindezek megelőzését is szolgálja, hogy a belvízi szivattyúk folyamatosan dolgoznak és napi 6-700 ezer köbméter vizet emelnek át a gyűjtőkből a folyókba. Fontos, hogy a gyűjtők alacsony vízszinttel fagyjanak be, hogy olvadás után minél több vizet legyenek képesek befogadni.  

A megyei belvízi védekezés helyzete

Forrás Összeg (milliárd Ft)
Kormányzati védekezési keret 1
FVM vízgazdálkodási keret 0,3
FVM pályázati keret 2
Költségvetési tartalék 2

Naponta, milliókba… 

A rendelkezésre álló milliárdos keretből – amennyiben a megyei védelmi bizottság jóváhagyja a jogosságát – a lehető legrövidebb időn – egy-két napon – belül igényelhető védelmi pénz.

A hátfői helyzet szerint megyénkben hatvan olyan lakóépület volt, amelyben kért okozott a belvíz. A keletkezett károk megtérítését a megyei vis-maior alapból lehet majd igényelni a már tavaly kialakult rend szerint, az önkormányzatok közvetítése révén. A bevízvédelem eddigi költsége elérte a napi 2,5 millió forintot, míg a vízgazdálkodási társulások közel 3,5 millió forintot költöttek a védekezésre.

Öt „zagyszivattyú” érkezik 

Gyárfás Ildikó bejelentette, hogy a vízügyi kormányzat 49 új – úgynevezett – zagyszivattyút szrezett be, amelyek a hagyományos berendezéseknél hatékonyabban képesek átemelni a vizet a belvizes területekről. Teljesítményüket jelzi, hogy pecenként 3 ezer liter víz szivattyúzására képesek. Mint megtudtuk, az új szivattyúk közül ötöt teljes egészében megyénk rendelkezésére bocsátanak, ám szükség esetén az orzság más területeiről is átcsoportosítanak.

Kapcsolódó cikkek:

  • Vízfoltok a vetésekben
  • A biztosító nem biztosít