Kormányablak: letisztult, modern környezetben

Kormányablak: letisztult, modern környezetben
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Hajdú-Bihar megyében tizenhét kormányablakot adnak át 2015-ben.

A Piac utcán található kormányablak terheltsége miatt újabb „állomást” adtak át csütörtökön az Új Városháza Kálvin téri épületében. A korábban okmányirodaként működő helyiségeket világos, átlátható, és mozgássérültek számára is könnyedén megközelíthető módon alakították ki.

Az ünnepélyes átadáson Rácz Róbert kormánymegbízott elmondta, a megyében éves szinten másfél millió ügyirat keletkezik, a Piac utcai kormányablaknál havi szinten tizennyolcezer ügyfél fordul meg. – Minden lakosnak joga van ahhoz, hogy kulturált körülmények között tudja elintézni hivatalos ügyeit – fogalmazott Rácz Róbert, aki szerint az új helyen dolgozó huszonkét ügyintézőnek havi szinten valószínűleg tízezer ügyféllel kell találkoznia.

– Az állam és polgárai között bizalmi viszonynak kell lennie, amely az elmúlt években kissé megcsappant. Ezen próbáltunk javítani a kormányablakok rendszerével, s mivel az eddigi visszajelzések pozitívak, elmondható, hogy jó irányt választottunk – jelentette ki Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár. Hozzátette, rendet raktak az állami feladatok terén: csak azokat az ügyeket hagyták meg az önkormányzatoknál, amelyek valóban helyi vonatkozásúak (például szociális kérdések), emellett pedig a lakosság véleményét is kikérték abban, min kellene változtatni. Utóbbiból az derült ki, hogy az emberek számára értelmetlen, miért kell fizetni az erkölcsi bizonyítvány kiváltásáért, az ellopott iratok pótlásáért vagy adóigazolások igényléséért. – Szeretnénk minél több pénzt meghagyni az állampolgárok zsebében – emelte ki még Kovács Zoltán.

Hajdú-Biharban egyébként tizenhét kormányablak fog létesülni, ebből már hat elkészült, a többit fél éven belül nyitják meg a járásközpontokban, illetve további öt településen (Vámospércs, Polgár, Létavértes, Hajdúnánás, Komádi).

HBN-VÉZS​
hirdetés