Korlátozták a Google-t Iránban

Jelentősen csökkent az elektronikus levélforgalom Iránban – közölte a Google szerdán.

Az amerikai internetes óriáscég hozzátette, hogy annak ellenére észlelték a csökkenést, hogy szolgáltatásuk, a Gmail megfelelően működik. A Wall Street Journal egy nem megnevezett iráni hivatalnokra hivatkozva azt írta, hogy a levelezőrendszert az iráni tömegkommunikációs ügynökség korlátozta, mert egy “nemzeti” email rendszert kívánnak létrehozni az iráni állampolgárok számára. Mindez egy nappal az iszlám forradalom 31-ik évfordulója előtt történt, amelyre az iráni ellenzék tüntetéseket hirdetett. Az ellenzék korábban az internetes közösségi oldalakat és más fórumokat használta a kormányellenes megmozdulások szervezésére.

“Valahányszor azt észleljük, hogy a rendszerünk akadozik, megpróbáljuk minél gyorsabban orvosolni a problémát” – közölte a Google. “De sajnos van, hogy semmit sem tehetünk” – tette hozzá a kaliforniai központú internetes cég.

A Wall Street Journal úgy tudja, hogy nem ideiglenes, hanem tartós korlátozásról van szó. Az amerikai lap egy meg nem nevezett iráni tisztségviselőt idézve azt írta, hogy Teherán nagyobb teret kíván adni a helyi internetes fejlesztőknek. Nemzeti elektronikus levelezőrendszert akar kiépíteni az iráni állampolgárok számára, hogy ezzel is erősítse a lakosság bizalmát a kormány irányában.

Az amerikai külügyminisztérium szerint minden olyan kísérlet el fog bukni, amely megakadályozza, hogy az információk eljussanak az irániakhoz.

“A 21-ik században nem működnek a virtuális falak, ahogy a 20-ik században sem működtek az igazi falak” – mondta a washingtoni külügyi szóvivő PJ Crowley.

Az 1979-es iszlám forradalom csütörtöki évfordulójára az iráni ellenzéki vezetők tüntetésekre szólították fel híveiket. A kormánnyal szemben állók tavaly nyár óta szerveznek megmozdulásokat Mahmud Ahmedinedzsád ellen, aki szerintük csalással nyerte meg az elnökválasztást júniusban. Az ellenzékiek korábban a Facebookot, a Twittert és a YouTube-ot is használták a tüntetések szervezésére, az egymással való kommunikációra, illetve ezeken az internetes felületeken tudósítottak az eseményekről.

Az iráni hatóságok egyébként szerdán megtiltották a külföldi újságíróknak, hogy a tudósítsanak a csütörtöki utcai felvonulásokról. A külföldi médiának dolgozó riporterek, fotósok csak és kizárólag Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök teheráni beszédéről készíthetnek beszámolókat.

Címkék: , ,