Korhű, felsővezeték tartó oszlopok a Margit hídon

Látványos fejezetéhez érkezett a Margit híd rekonstrukciója: éjszaka ugyanis felállították az első, békebeli hangulatú felsővezeték tartó oszlopokat.

Így tehát aki szerda reggel átsétál a hídon, már láthatja a hét méter magas, kovácsoltvas oszlopokat is.

Felgyorsultak a munkálatok a Margit hídon, szerda reggelre a műemléki rekonstrukció is egy látványos fejezetéhez érkezett. A szakemberek ugyanis az elmúlt éjszaka speciális, nagy teherbírású darukkal helyükre emeltek a leendő 39-ből 20, békebeli hangulatú, korhű felsővezeték tartó oszlopot – mondta el a Független Hírügynökségnek Tóth Kata, az MH 2009 Konzorcium szóvivője. Az oszlopok elődei egyébként 1935-ig díszítették a hidat. Most felállított másaik a régi korok szépségét a legmodernebb kor technikai eljárásaival ötvözik.

Az oszlopok elődei 1935-ig díszítették a hidat

Tóth Kata hozzátette, hogy az oszlopok közül háromra már felkerültek a míves, kovácsoltvas “T” alakú fejek is, amelyek a villamosok felsővezetékeit fogják tartani.

A műemléki rekonstrukció ezzel még nem fejeződik be: az összes oszlop felállítását a kandeláberek követik és már készülnek a csepeli öntödében azok a korlátok is, amelyek szintén a hidat fogják a későbbiekben díszíteni.

– Független Hírügynökség –