Kórházi kosztról szól a “nóta”

Kórházi kosztról szól a “nóta”
Egy fekvőbeteg hetente átlag 2 kilót fogy kórházi tartózkodása alatt – szögezi le a 206 beteg súlyváltozását vizsgáló Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ).

Én óvakodnék a végletes kinyilatkoztatástól – reagál a hírre a megyei kórház vezető dietetikusa, Kánya Lászlóné, aki egyben az MDOSZ vezetőségének is tagja. – Ha például a belgyógyászati vagy urológiai betegeket nézzük, sokuknak bizonyos vizsgálatok miatt átmenetileg nem is szabad étkezniük. 

Nem csoda…

Természetszerűleg fogyással járnak a műtéti beavatkozások, olykor egy hétig sem szabad ennie a betegnek, egyedül a folyadékbevitelt és mesterséges táplálást kell biztosítani. Elég arra gondolni, hogy egy banális náthától is étvágytalalnok leszünk, még otthon is, hát még komolyabb betegség esetén, kórházi környezetben – elemzi a kórházi súlyvesztés lehetséges okait.

 - Hogy elegendő-e a kórházi koszt, attól is függhet, milyen korú a beteg: más a szükséglete egy idősnek, mint egy fiatalnak. De azt kijelenthetem: a megyei kórházban kizárt, hogy valaki éhezne. Sőt, épp ma kaptam egy cédulát, amelyet maguktól írtak, s juttattak el a hozzánk az ortopédia 8-as kórtermének lakói: ,,Még sokáig tessenek így főzni, mintha odahaza ebédelnénk!”

Nem ritkán találkozni olyan beteggel is, aki elárulja: otthon bizony nem jut minden nap többször is ennivalóhoz, vagy épp naponta főtt ételhez – fűzi hozzá a dietetikus. 

Folyamatosan romló 

Bár a Diósgyőri Kórház is Miskolcon található, s szintén zárt tálcás rendszerű az étkeztetés, de a kosztot a pár kilométerre lévő Semmelweis Kórház konyhájáról kapják.

Az évek folyamán az edények is megkoptak, ezeket folyamatosan cseréljük – mondja Hártó György igazgató. – De volt olyan időszak, amikor nagyon sok panasz volt az étkeztetésre. Maguk a műanyag edények sem valami guszták, de a tálcára kilötyögött étel még inkább rontotta az étvágyat. Tegyük hozzá: a kórházi körülmények eleve nem étvágykeltők. Ezzel együtt 3 kiló fogyás 10 nap kórházi bennlét alatt normális. Sőt, van, akinél több is természetes: például egy szívbeteg egy vízhajtás nyomán 5-6 kilót is lead.

Sz.K.

 

A puding próbája…

A megyei kórházban 2004 októberétől az Eurest Kft. biztosítja az étkeztetést, a kórház dietetetikusainak ellenőrzése, felügyelete mellett. Az étlapot a kórház dietetikusai állítják össze, figyelembe véve az egyes betegségtípusokat (például a cukorbetegeknek naponta ötszöri étkezést biztosítanak). Folyamatosan ellenőrzik az étrend minőségét, összetételét és mennyiségét. A vezető dietetikus minden nap minden ételt megkóstol. S ha kell, elmagyarázzák a betegnek, mi indokolja az adott étrendet, s hogy mi milyen konyhatechnológiával készül.