Kórházból az utcára?

Milyen lehetősége van annak a hajléktalannak, aki már kórházi ápolásra nem szorul, de még nem képes magát ellátni?

Segítenek elhelyezni

Hajléktalan diszpécserszolgálat segíti a rászorulók elhelyezését,
mely a Napfény Az Életnek Alapítvány keretén belül működik. Mint Bencsik
Zsolt szakmai igazgatótól megtudtuk, sokan keresik ezt a szolgálatot,
hiszen csak Miskolcon havonta 3-4 olyan hajléktalannak lenne szüksége
szociális otthonra, aki a kórházi kezelés után ápolásra szorul. Ilyenkor
általában találnak olyan intézményt, melybe néhány hónapon belül be lehet
jutni.

Elméletileg helye lehetne a hajléktalanok szociális otthonában vagy ha nyugdíjas, valamelyik szociális otthonban, de gyakorlatilag erre esélye sincs. Egy-egy megüresedő helyre ugyanis legalább ötvenen várnak.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat mezőkövesdi csoportja nappali melegedőt és éjjeli menedékhelyet működtet. Innen került egy idős férfi agyvérzéssel a Vasgyári Kórházba, ahonnan egyelőre nincs tovább. Az intézményvezető és a kórház szociális munkása is azon tevékenykedik (nem kis energiát fordítva a keresésbe), hogy megfelelő ellátást találjanak a férfinak.  

Sokan várnak 

Azok a miskolci intézmények, melyek hajléktalanok gondozásával foglalkoznak, nem rendelkeznek egészségügyi dolgozóval, így csak önellátásra képes hajléktalanokat tudnak fogadni.  A Vörös Kereszt Hajléktalanokat Gondozó Központja ugyan működtet egy 23 fős idősek otthonát, de ide még ötvenen szeretnének bekerülni – tudtuk meg Molnár Józsefné intézményvezetőtől. A Máltai Szeretetszolgálatnak is van ápolási háza, ez azonban fizetős szolgáltatás, nem hajléktalanoknak tartják fönn.

Tervben van azonban, hogy a Napfényt Az Életnek Alapítvánnyal és Vöröskereszttel együtt beindítjuk a hajléktalan lábadozót, ami pótolná a szociális ellátásban a hiányzó láncszemet – mondta lapunknak Oroszné Szelekovszky Enikő, mentálhigiénés munkatárs.

Hiányzik az aláírás 

Hogy a terv miért csak terv, Tóth Józseftől, a Napfényt Az Életnek Alapítvány vezetőjétől tudtuk meg.

Az egészségügyi centrum működéséhez az engedélyünk már megvan, a finanszírozás alapfeltétele azonban az egészségügyi miniszter kijelölése. Ez azonban még nem történt meg, erre az aláírásra várunk – fogalmazott a vezető.

A Vasgyári Kórház igazgatóját. dr. Hártó Györgyöt is megkerestük, aki elmondta: valóban súlyos probléma az önellátásra nem képes hajléktalanok elhelyezése. A kórház azonban nem tesz ki az utcára senkit, amíg nem talál a betegnek megfelelő intézményt, bent tartja.

KHE

 

Nem feladata

Az önkormányzatnak nem feladata hajléktalan lábadozó működtetése – állította Jirkovszkyné Szép Mária, a miskolci polgármesteri hivatal szociális osztályának vezetője.

– Ez azonban nem csupán miskolci gond, hanem országos probléma. A törvény szerint az önkormányzatnak nappali melegedőt, éjjeli menedékhelyet és átmeneti szállást kell biztosítania. Mi ellátási szerződést kötöttünk a Vöröskereszttel, az alapítvánnyal és az szeretetszolgálattal, melyek ezeket a feladatokat teljesítik. Sőt, többet is, mert működtetnek orvosi ügyeletet, egészségügyi ellátást, rehabilitációs központot és átmeneti szállást is.