Koreában is vannak durva ételek, de a macskaevésig nem mennek el

Tóth Károly elmélyült az ízeikben
Tóth Károly elmélyült az ízeikben - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Rég leszoktak a kutyaevésről a dél-koreaiak, de északon talán még ma is előfordul ilyesmi.


Nyolc éve minden esztendőben egy hónapot Japánban vagy Dél-Koreában tölt Tóth Károly debreceni séf. Utazásainak célja az ottani ételek elkészítési módjának minél tökéletesebb elsajátítása. Ennek érdekében ingyen dolgozik kinti éttermekben és helyieknek főz, akik – állítása szerint – meg vannak elégedve a főztjével.

Hasonló alapanyagok

A szakáccsal a debreceni Koreai Napon, a Simonffy utcai Ifjúsági Házban találkoztunk, ahol kellemesen illatozó, frissen főzött koreai ételekkel jelent meg, amelyek az ő konyhájából kerültek ki. Elmondta: aki még soha nem evett koreai, vagy japán ételt, először meglepődne, ha ilyesmit kóstolna, mert más ízvilágot képviselnek, mint az európaiak. Ugyanakkor mivel ezek az ázsiai államok Magyarországgal megegyező éghajlati övben találhatók, többnyire olyan zöldségeket, gyümölcsöket használnak mint mi. Így étkeik többségét hamar „befogadná” a magyar gyomor. Főleg a csípősek hasonlítanak a magyarokra.

– Viszont olyan távol-keleti ételeket is tudnék készíteni, amikre itt azt mondanák, hogy „nagyon vad” – tette hozzá.

Tóth Károly hangsúlyozta, míg Európában az étkezés alapja a búzakenyér, addig Koreában ugyanez a kerek szemű rizs. Ezt mindennap fogyasztják, és só nélkül, hideg vízbe felkészítve főzik – ismertette a séf. Hozzátette: a rizs viszonylagos ízetlenségét az erősen fűszerezett, karakteres feltétekkel kompenzálják, így mindenki a saját ízlésének megfelelően szabályozhatja a semleges, az élénk és az erős ízek mennyiségét.

Kína egyes részein a mai napig fogyasztanak kutyát és macskát, Koreában is így van ez – hangzott az utolsó, persze, hogy mindenkit érdeklő kérdés, melyre a szakács úgy válaszolt, hogy Koreában macska soha nem került a tányérra. Kutyát is nagyon régen, 200-300 éve fogyasztottak nagyobb számban. Az ebekre akkor került sor, amikor a támadó kínaiak elől a koreaiak a hegyekbe menekültek, és nem volt mit enni. Az utolsó ilyen esetek 30-50 éve fordultak elő, de azóta ez tiltott és be is tartják a szabályt.

– Észak-Koreában – ahol nagyon nagy a szegénység – viszont mindent megesznek, még a füvet is elfogyasztják. Ott lehet, hogy ma is előfordul ilyesmi – fogalmazott a séf.

HBN–Orosz Csaba


Koreai receptek

Csirke bulgogi

A csíkokra vágott csirkehúst körtével, szójával és szezámolajjal egy éjszakán át pácolják. Ízesítésként cukrot, fokhagymát és gyömbért alkalmaznak. Az alapanyagokat vokban hirtelen megsütik, miközben hagymát, répát, laskagombát és újhagymát adnak hozzá. Végül puhára párolják.

Jeyuk-Bokkeum

Ez a tradicionális koreai étel sertéshúsból készül, melyet egy éjszakán át koreai csípőspaprika-pasztában szintén pácolnak. Ezt szójaszósszal, gyömbérrel, barna cukorral ízesítik, majd hirtelen megpirítják, és a csirkénél hosszabb ideig párolják. A főzés vége felé ehhez is répát és hagymát adnak.


Címkék: ,hirdetés