Körbenézhetünk a Facebookon

Akt.:
Körbenézhetünk a Facebookon
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A cél, hogy a hétköznapi felhasználók körében is elterjedjen az újfajta tartalom.


A felhasználók számára is elérhetővé váltak Facebookon a 360 fokos gömb­panorámák, így már olyan fotókat is feltölthetünk, amiben a barátaink körbenézhetnek. Ezeket utána megoszthatjuk a hírfolyamban, amit megtehetünk webes felületről vagy androidos, iOS-es mobilappból egyaránt – írja az origo.hu.

Az ilyen típusú képeket könnyen fel lehet ismerni a folyamban, a felhasználók egy iránytűt láthatnak a kép jobb szélén. A fotót egyszerűen meg kell ragadni a kurzorral, majd azt tetszőleges irányba húzogatni. Telefon esetében a készülék mozgatásával lehet forgolódni.

Frissítéssel jön

A Facebook célja, hogy a hétköznapi felhasználók körében is elterjedjen az újfajta tartalom. A felhasználóknak egyszerűen egy olyan külsős, letölthető appot kell használniuk a fotók elkészítéséhez, ami gömbpanorámákat készít. Továbbá az iPhone kamerájával, a Google Photo Sphere szolgáltatásával vagy éppenséggel 360 fokos kamerával is lehet ilyen tartalmat fotózni. Utána azt csak meg kell osztani a közösségi oldalon, mintha sima fotó lenne, a site azt maga konvertálja át 360 fokos képpé.

Fontos megjegyezni, hogy ugyan világszerte élesítették a funkciót, az fokozatosan érkezik meg a felhasználókhoz. Ezért beletelhet néhány napba, míg magunk is látjuk.

ÉKN


Mozgóképes hozzászólások

Multimédia. Nagy újítások időszaka ez a legnépszerűbb közösségi oldal életében: a Face­book a 360 fokos panorámafotók feltöltése mellett ugyanis aktiválta a videokommenteket is, aminek köszönhetően a saját készítésű videókat már a posztok alatt is közzétehetjük hozzászólás formájában – jelentette be az origo.hu. Eddig ha egy poszt alá szerettük volna tenni a mozgóképet, előbb fel kellett tölteni, majd linkelni, tehát lényegesen leegyszerűsödik és gyorsabbá válik az ilyen típusú kommentelés.

hirdetés